Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Last van rosacea? Hierom wil jij voortaan naar de huidtherapeut

24 / 03 / 2023

Geregeld krijg ik te maken met mensen die last hebben van rosacea klachten. Daarom leek het mij tijd voor wat praktische informatie over rosacea, waarmee ik hopelijk ook jou kan helpen. Ondanks dat rosacea een chronische huidaandoening is, kunnen we tegenwoordig steeds veel meer om de huid rustig te houden. Huidtherapeutische behandelingen helpen de huid zich veel frisser, egaler, minder rood en bovenal rustiger te gedragen. Door jarenlange ervaring op dit gebied zijn mijn collega’s en ik gespecialiseerd in het behandelen van deze vervelende huidklacht.

Mijn ervaring met rosacea cliënten

Wanneer ik cliënten geholpen heb aan hun ontstekingen rond zijn neus of wangen (te herkennen aan de roodheid), krijg ik vaak te horen dat ze veel eerder hadden willen weten dat er een behandelingsmogelijkheid bestaat. Ze lopen vaak al jaren onwetend rond. Vaak grijpen cliënten naar crèmes en camouflerende make-up van drogisterijen. Al snel nemen de huidklachten hierdoor toe en wordt het camoufleren steeds lastiger. De roodheid van de huid wil er gedurende de dag doorheen komen en wordt zo toch weer zichtbaar.

Als de structuur van de huid ook nog eens grover wordt en er van die vervelende rode bultjes ontstaan, zoeken een aantal mensen de weg naar de huisarts. Echter verlaten zij de huisartsenpraktijk vaak met slechts een crème op doktersrecept (bijvoorbeeld Metronidazol of Ivermectine). Daar blijft het dan bij. In enkele gevallen wordt er daadwerkelijk een chronische aandoening geconstateerd en daar moeten zij dan ‘gewoon’ mee zien te leven.

Crèmes: wel of niet?

Vaak is de voorgeschreven crème alleen niet voldoende en komt de rosacea na het stoppen met smeren al snel weer tevoorschijn. De een heeft er meer last van dan de ander. Naast dat rosacea schaamte met zich mee brengt door het cosmetische aspect (de ontstekingen en roodheid), geeft het soms ook fysieke klachten. Denk aan een branderig gevoel, steken en in sommige gevallen zelfs oogklachten. Dit samen kan een bepaalde invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Hoe kan een huidtherapeut helpen?

  1. Tijdens een consult wordt er gevraagd naar de klachten van rosacea. Wist je trouwens dat er verschillende kenmerken bij rosacea zijn? We bekijken samen welke klachten het meest op de voorgrond staan en stellen een behandelplan met jou op. In het consult wordt er rekening gehouden met leefstijladviezen die rosacea kunnen uitlokken (zogenaamde triggers) en productgebruik.

  2. Vervolgens starten we de behandeling. Binnen Velthuis kliniek geloven we in combinatie therapieën bij rosacea. Deze behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de barrièrefunctie van de huid en het verminderen van inflammatie. Ze bestaan vaak uit combinaties van milde peelings en laser/lichtbehandelingen. (Soms ook wel ‘tripple pass therapy’ genoemd). De milde peelings worden vaak voorafgaand aan de laser- of lichtbehandeling ingezet om de huidbarrière te verbeteren en ontstekingsremmend te werken. Een bijkomend voordeel is dat je vaak ook een mooie glow krijgt van deze behandeling.

    Een laser werkt ontstekingsremmend en egaliserend. Door de gerichte warmte in de huidlaag van de talgklier, vindt er een afname en remming van bepaalde micro-organismen plaats die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rosacea (denk aan bacteriën en mijten). Daarnaast behandel je ook het cosmetisch aspect door de ontsierende couperose vaatjes en of roodheid te verminderen. Door de afname van de couperose vaatjes zien we vaak dat de ergste klachten van rosacea niet snel terugkeren.

    Ook microneedling behoort tot één van de mogelijkheden in jouw strijd tegen rosacea. Microneedling heeft een barrière versterkende functie en kan door het dikker worden van de opper- en lederhuid een wat camouflerende werking hebben voor jouw roodheid. Een win – win situatie dus! Deze behandeling adviseren we niet wanneer je nog erg veel ontstekingen in het gezicht hebt.

  3. Doordat we jouw triggers goed in de gaten houden en we preventief behandelen, wordt er vaak al een enorm resultaat geboekt. We adviseren daarna om 2 tot 4 behandelingen te nemen om écht een verschil te maken. Als de huidconditie daarna verbeterd is, adviseren we om zo nu en dan langs te komen voor een onderhoudsbehandeling. Bij de één is dit een combinatiebehandeling, bij de ander slechts een peeling of microneedling behandeling. Hoe vaak je na het traject dan nog moet terugkomen verschilt; de ene cliënt merkt dat het eens per 2-4 maanden nodig is om de huidconditie stabiel te houden. Soms is dit maar één keer in het half jaar. Elke huid is ten slotte anders!

Waarom wil je juist onder behandeling zijn bij een huidtherapeut?

Wij zien jouw huid van tijd tot tijd en kunnen goed bijhouden hoe het gaat met verloop van tijd. Wanneer je een opvlamming opmerkt kunnen wij snel bijspringen zodat jouw klachten niet erger worden. Vaak krijgen we te horen van cliënten dat het een oase van rust vormt wanneer ze eindelijk weten dat er een mogelijkheid is om grip te kunnen krijgen op deze vervelende huidklacht.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Kom gerust eens langs voor een persoonlijk consultgesprek! Wij helpen je graag verder. 

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201