Boek eenvoudig online je consultafspraak  

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

In de camper met: Plastisch chirurg Jeroen Schots

plastisch chirurg Jeroen Schots Door Jeroen Schots - 19 / 10 / 2021

Plastisch chirurg bij Velthuis kliniek. Over lipofilling; vet als het nieuwe goud en een patatje mayo na werktijd.

Waarom wilde je arts worden?

“Het begon een beetje tegenstrijdig. Op school vond ik biologie heel leuk en dan met name alles wat ik leerde over het menselijk lichaam, maar op mijn tiende was ik nog wel bang voor bloed.”

Grappig. Je hebt je angst voor bloed dus overwonnen anders sta je nu niet in een operatiekamer.

“Klopt. Sterker nog, een operatie is voor mij iets magisch geworden. Je bent met een team, dekt een deel van het lichaam van de cliënt af en snijdt erin om het mooier te maken. De keuze voor plastische chirurgie is voor mij tweeledig. Ik vind de medische kant mooi om vorm en functie van iemand te herstellen, zeg maar de behandelingen in het ziekenhuis, maar ook een esthetische operatie omvat het herstel van vorm en functie in bredere zin. Zo kan bijvoorbeeld overtollige huid en vet van de buik je letterlijk en figuurlijk in de weg zitten. Met een buikwandcorrectie herstel ik zowel de vorm als het beter kunnen functioneren.”

Jij volgt intensief wetenschappelijke literatuur en cosmetische congressen. Zijn er nieuwe ontwikkelingen op jouw vakgebied? 

“De opkomst van lipofilling van de borsten in combinatie met borstvergroting of tijdens een buikwandcorrectie is op dit moment een grote vernieuwing. Geel vet is het nieuwe goud wordt weleens gekscherend gezegd. Buikwandcorrecties combineer ik vaak met liposuctie. Zonde om dit vet weg te doen als je het ook kunt gebruiken om borsten te lipofillen. Bij een borstvergroting door middel van lipofilling, al dan niet gecombineerd met een implantaat, sla je eigenlijk ook twee vliegen in één klap: een contourverbetering door de liposuctie en verfraaiing van de borsten.”

In welk opzicht wordt een borstvergroting mooier met lipofilling?

“Het borstimplantaat brengt stevigheid in, lipofilling – het eigen vet dus – zorgt voor een extra laagje over het implantaat heen. Gevolg is dat de borsten er natuurlijker uitzien. Heb je zelf weinig borst of vetweefsel, dan zie je de randen van het implantaat sneller. Leg je door middel van lipofilling een extra laagje tussen de huid en het implantaat, dan krijg je een veel zachtere en natuurlijkere overgang naar het implantaat. Ik vergelijk het wel eens met een deken en een laken: een voorwerp verstopt onder een laken verraadt zich meteen, onder een dikke deken niet.”

Lipofilling is dus geen vervanging van het implantaat voor een borstvergroting?

“Nee, dat komt omdat vet slapper is dan een implantaat. Het is een prima middel om een halve of een hele cupmaat erbij te krijgen, bijvoorbeeld boven de tepel waar vrouwen na zwangerschappen vaak volume kwijtraken. Of als borsten niet symmetrisch zijn. Ik kan maximaal 250 à 350 cc aan vet inbrengen, daarvan blijft ongeveer de helft over omdat bijkomend vocht nog oplost en niet alle vetcellen overleven. Daarnaast heeft het niet de stevigheid van een implantaat.”

Wat zijn andere behandelingen die innovatief zijn op dit moment?

“Vet vind ik nu het meest vernieuwend binnen de esthetiek. Hierin zijn we bij Velthuis kliniek voorloper. Een facelift, een ooglidcorrectie of een voorhoofdslift wordt gecombineerd met lichaamseigen vet voor het opnieuw verdelen van volume. Het maakt het resultaat vaak spectaculair omdat het er ook heel natuurlijk uitziet.”

Over vet gesproken: Eet je zelf wel eens vet?

“Ja hoor, ik eet na werktijd af en toe graag een patatje. Met mayo heb ik hem het liefst. In mijn studententijd heb ik in Uden in een friettent gewerkt dus ik weet er alles van.”

Terug naar overzicht

Geel vet is het nieuwe goud wordt weleens gekscherend gezegd

Bel 088 - 7785201