Boek je consultafspraak online   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Een vitale huid na je zwangerschap

Door Kelly Zuidgeest - 10 / 08 / 2022

Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonbalans. Je lichaam maakt meer oestrogeen en progesteron aan. Progesteron heeft een verwijdend effect op de bloedvaten, waardoor de circulatie een boost krijgt. Oestrogeen stimuleert daarentegen de productie van collageen, waardoor er een sterkere huidbarrière en vochthuishouding ontstaat. Er wordt vaak geschreven over de ultieme ‘zwangerschap glow’. Je haarbos wordt voller en je huid gaat glanzen, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Hormonale schommelingen kunnen verschillende huidproblemen veroorzaken zoals puistjes, een droge huid en/of pigmentverstoringen, ook wel melasma of zwangerschapsmasker genoemd.

Melasma

Ongeveer 60 tot 70% van de vrouwen krijgt in het tweede of derde trimester melasma. In de eerste 12 weken is de baby afhankelijk van het schildklierhormoon van de moeder. Het schildklierhormoon heeft invloed op de werking van de eierstokken en op het hele metabolisme. Melasma ontstaat voornamelijk door een verhoging van oestrogeen en progesteron in combinatie met blootstelling aan zonlicht.

Naast huidproblemen kunnen er ook gesprongen bloedvaatjes in het gezicht of haarvaatjes op de benen ontstaan. Een Spider naevi wordt veel gezien na een zwangerschap; dit komt door de extra bloedtoevoer, waardoor bloedvaten soepeler worden en de druk op de vaten groter wordt.

Geen huidbehandelingen tijdens zwangerschap

Gedurende zwangerschap wordt het afgeraden om huidbehandelingen te ondergaan, aangezien de huid gevoeliger is voor pigmentverschuivingen. Daarnaast kunnen sommige stoffen doordringen in de bloedbaan en zo bij de baby komen. Doorgaans moet het hormoonlevel eerst stabiliseren voordat een huidbehandeling kan plaatsvinden, gemiddeld duurt dit 6 tot 9 maanden. Milde huidverzorging zonder parfum en alcohol dat vrij is van etherische oliën is sterk aan te raden. Exfoliatie met salicylzuur en glycolzuur of een serum met retinol kunnen de huid gevoeliger maken voor zonlicht en dus voor het creëren van melasma.

Let op je voeding

Om de kans op huidproblemen tijdens of na de zwangerschap te voorkomen, is het belangrijk om snelle suikers, koolhydraten en de overmaat aan omega 6 in voeding te vermijden. We krijgen doorgaans 20-25 keer meer omega 6 dan omega 3 binnen via onze voeding. Bij een overmaat aan omega 6 maken we een overvloed ontstekingsbevorderende hormoonachtige stoffen aan. Probeer veel groene bladgroenten te eten en minder eetmomenten op een dag in te lassen. Meer eetmomenten zorgen voor hoge bloedsuikerspiegels, stress en insuline-aanmaak en daarmee een verhoging op de aanmaak van MSH (melanocyt-stimulerend hormoon). Door dit hormoon maak je meer pigment aan.

Daarnaast is vitamine C essentieel, deze belangrijke radicaalvanger versterkt de barrièrefunctie van de huid en is onmisbaar bij de aanmaak van collageen. Dit maakt naast de huid ook de vaatwand sterker. Naast Vitamine C heeft Niacinamide (B3) een mooie ontstekingsremmende functie op pigment en acne. Voorkomen is beter dan genezen, een SPF met fysische/ minerale filter is sterk aan te raden tijdens en na de zwangerschap en is bovendien de beste anti-age crème die er is.

Boost je huid

Na 6 tot 9 maanden (afhankelijk van de borstvoeding) kan de huid wel een boost gebruiken. De ‘mooi makende hormonen’ verdwijnen weer, waardoor er vaak een overgevoelige, geïrriteerde huid ontstaat die gemakkelijker allergenen, irriterende stoffen en bacteriën laat binnendringen. Bij Velthuis kliniek hebben wij de ideale behandeling die huid op verschillende niveaus zowel epidermaal als dermaal verbetert zonder lange downtime. De huid wordt voorzien van hyaluronzuur, mineralen, peptides, aminozuren en spoorelementen die de huid een enorme boost geven en de huidconditie sterk verbeteren. De meest passende naam is dan ook wel skinbooster! Een alles omvattende behandeling die van binnenuit collageen en elastine stimuleert en de huid egaler, frisser, jonger en steviger maakt. Wie wil dat nou niet?

Benieuwd geworden naar de behandelmogelijkheden na de zwangerschap?  Maak dan gerust een afspraak, onze huidtherapeuten helpen je graag verder met huidadvies op maat!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201