Boek eenvoudig online je consultafspraak   

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Alles uit aflevering 4 van tv-programma De Kliniek

Door Pim Godefroy - 12 / 06 / 2022

Afgelopen zaterdag was de vierde aflevering van het RTL 4 tv-programma 'De Kliniek' te zien. We volgden KNO-arts Pim Godefroy tijdens zijn werk, en zagen cliënt Dominique die een neuscorrectie onderging. Wij geven je graag nog wat extra informatie over alle elementen uit deze aflevering.

Maak kennis met KNO-arts Pim Godefroy

Een neus moet vooral functioneel zijn maar het uiterlijke aspect is net zo belangrijk. Dr. Pim Godefroy combineert deze 2 aspecten daarom ook graag. “Ik ben KNO arts met een aanvullende specialisatie in de functionele en esthetische neuschirurgie. Dit betekent dat ik me in het ziekenhuis naast de algemene KNO behandelingen bezig houdt met operaties waarbij er gecombineerde klachten zijn van de neus, dus zowel qua functie als qua vorm. Bij Velthuis kliniek ligt mijn focus helemaal op het verbeteren van het uiterlijke aspect van de neus. Dit geeft een extra dimensie aan mijn werk.

Bij een neus gaat het in eerste instantie om de functie, maar de vorm ervan kan bepalend zijn voor het gezicht. Ik streef ernaar om een neus zo goed mogelijk te laten passen bij de rest van het gezicht, waarbij het gaat om een zo natuurlijk mogelijk resultaat, een zgn. non-operated look." 


Meer over neuscorrecties 

Stoor je je aan de vorm of grootte van je neus? Dit kan enorme impact hebben op je zelfvertrouwen. Een neuscorrectie laat je neus bij de rest van je gezicht passen. Soms gaat het alleen om een eenvoudige ingreep om de neustip of neusvleugels smaller te maken. Soms zijn er gecompliceerde operaties nodig aan de neusbrug of de hele neus. Ook kan de hoek tussen neuspunt en bovenlip worden aangepast. Samen met de arts bespreek je je wensen tijdens het consult.

De stappen van een neuscorrectie

Voor de behandeling maken we foto's voor in je medisch dossier. Een neuscorrectie vindt over het algemeen plaats onder narcose. Velthuis kliniek gebruikt speciale narcosemiddelen die voorkomen dat je misselijk bent bij het wakker worden.

De neuscorrectie wordt open of gesloten uitgevoerd. Bij een open neuscorrectie worden er sneetjes in de neus gemaakt en in de huid tussen de neusgaten, bij een gesloten operatie krijg je geen littekens aan de buitenzijde van de neus. Als alleen de neustip wordt gecorrigeerd, krijg je na de operatie een pleisterverbandje over de neus.

Als je ook een correctie van je neusrug ondergaat, krijg je na de operatie ook een spalkje over je neus. In sommige gevallen krijg je wondtampons in beide neusgaten om het wondvocht op te vangen. Deze mogen de derde dag na de operatie er weer uit.  

De ingreep zelf duurt twee tot drie uur, de voorbereiding op de ingreep ongeveer een half uur. Het herstellen van de narcose duurt enige uren.

De neuscorrectie van Dominique

Dominique stoorde zich al langere tijd aan haar neus, die ze zelf altijd vergeleek met een heksenneus die je bij de feestwinkel kunt kopen. Ze stoorde zich niet alleen aan de bobbel in het midden en het scherpe puntje, maar had fysiek ook echt last met ademhalen door haar scheve tussenschot. Bovendien was haar neus een typisch uiterlijk kenmerk van haar biologische vader, met wie ze een slechte band had en aan wie ze liever niet meer dagelijks herinnerd wilde worden door in de spiegel te kijken. Haar zus, op wie ze in veel opzichten erg leek, had deze opvallende neus niet, vandaar dat Dominique een ‘en profil’ foto van haar zus naar de kliniek had meegenomen als voorbeeld van wat ze graag wilde.

KNO-arts Pim Godefroy legde Dominique uit dat een neusoperatie haar gezicht zachtere, ronde vormen zou geven, en bovenal een meer vrouwelijke uitstraling. Tegelijkertijd zou een operatie de neus van Dominique ook functioneel beter maken, zodat ze hiermee geen ademhalingsproblemen meer zou ervaren. Dr. Godefroy benadrukte dat je nooit neuzen 1:1 kunt kopiëren, maar door foto’s van Dominique ‘en profil’ te bewerken in een speciaal programma, kon hij haar al wel een goede indicatie geven van het eindresultaat; precies wat Dominique graag wilde!

Naarmate de operatie dichterbij kwam werd Dominique steeds zenuwachtiger, maar Dr. Godefroy wist haar goed gerust te stellen. Nadat Dominique met een gerust hart ging ‘slapen’ in de narcose werd haar neus  plaatselijk voorverdoofd, mede om het bloeden tijdens de operatie te beperken. Dr. Godefroy maakt bij 90% van zijn cliënten gebruik van de zogenaamde ‘gesloten techniek’, zo ook bij Dominique. De voordelen van deze techniek zijn een sneller herstel én een natuurlijker resultaat. Via kleine sneetjes aan de binnenkant van de neus van Dominique werd eerst de bobbel verwijderd door een stukje weefsel onderaan de neus weg te halen. Vervolgens verlaagde Dr. Godefroy de neusrug en perfectioneerde hij de neuspunt. In functionele zin werd bovendien het scheve tussenschot rechtgezet, zodat de operatie zowel in cosmetisch als in functioneel opzicht volledig geslaagd was.

Dominique over het eindresultaat: “Ik wilde dit al zó lang en heb me heel vaak voorgesteld hoe het eruit zou zien, maar het is heel bizar om te zien als je wens echt uitgekomen is. Ik lijk nu iets meer op mijn zus, zoals ik graag wilde, alleen dan net even anders. Maar dat vind ik juist leuk, want zo blijf ik toch mijn unieke zelf.”

Meer lezen over De Kliniek? Lees er hier alles over. Wil jij meer weten over een neuscorrectie? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze plastisch chirurgen, wij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201