Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Anesthesie

Anesthesie; verschillende soorten verdoving

Bij ons in de kliniek merken we dat mensen vaak banger zijn voor de verdoving of de narcose, dan voor de operatie zelf. Dat is niet nodig, want verdoving en narcose zijn tegenwoordig ontzettend veilig. Tijdens het zetten van de verdoving en tijdens de narcose word je heel goed in de gaten gehouden.

Bij sommige van onze behandelingen is een bepaalde vorm van verdoving (narcose, sedatie of regionale anesthesie) nodig, die wij anesthesie noemen. Door verbetering in bewakingsapparatuur en het gebruik van moderne geneesmiddelen is anesthesie zeer veilig. Voor de operatie maak je kennis met de anesthesioloog. Dit is de arts die zich heeft toegelegd op de verschillende vormen van anesthesie, de pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie. De anesthesioloog is op de hoogte van de ingreep die je zal ondergaan. Hij zal je vragen stellen over je gezondheid, medicijnen die je gebruikt en allergie voor bepaalde medicijnen of andere stoffen. Ook kijkt hij naar de door jou goed en volledig ingevulde vragenlijst. Zo krijgt de anesthesioloog een goede indruk over je gezondheidstoestand. Mensen waarbij de anesthesioloog te veel problemen verwacht, zullen voor hun eigen veiligheid in onze kliniek geweigerd worden. 

Verschillende soorten anesthesie

Narcose

Er worden narcosemiddelen via het infuus in de bloedbaan
ingespoten, waardoor je in slaap valt. Je merkt helemaal niets van de operatie. Zodra je in slaap bent gevallen kan de chirurg beginnen met de ingreep. De narcose duurt niet langer dan strikt noodzakelijk. Na de operatie ben je binnen korte tijd weer wakker.

Sedatie

Tijdens een sedatie val je geleidelijk in een lichte slaap. Het verschil met narcose is dat je door een gebalanceerde hoeveelheid slaapmiddelen en pijnstilling tijdens de ingreep steeds goed wekbaar bent, terwijl je toch ontspannen bent. Het grote voordeel bij uitgebreide sedatie is dat je snel na de ingreep fit bent en in staat bent om naar huis te kunnen gaan.

Plexus anesthesie

Bij plexus anesthesie wordt je arm verdoofd door de zenuwbundel (plexus) die naar de arm loopt, tijdelijk uit te schakelen. Dit gebeurt door inspuiting van een verdovingsmiddel rond de zenuwen, bijvoorbeeld via de oksel of in de hals.

Video over anesthesie

Anesthesie uitleg

Bekijk deze video waarin onze anesthesioloog meer uitleg geeft over de verschillende vormen van verdoving

Meer informatie over anesthesie

Veelgestelde vragen over anesthesie

Nog een andere vraag over anesthesie? Bekijk dan onderstaande veelgestelde vragen, of lees de blog geschreven door een van onze anesthesiologen. 

Hoe komt het dat de angst voor narcose of sedatie zo groot is?

Tijdens de narcose of sedatie moet je de controle volledig uit handen geven. Dit vinden veel mensen moeilijk en beangstigend. Dat is nergens voor nodig, want narcose is zeer veilig en tijdens de narcose word je goed in de gaten gehouden.  

Waarom moet ik nuchter zijn?

Je moet nuchter zijn voor de narcose om te voorkomen dat de maaginhoud in je luchtwegen en longen terecht komt. 

Hoe lang blijf je onder narcose?

Je blijft onder narcose zolang als de operatie duurt. Als de operatie ten einde loopt, wordt het slaapmiddel afgebouwd en uiteindelijk gestaakt, waarna je na enkele minuten wakker wordt. 

Direct contact opnemen

MA - DO 08.00 - 18.00

VR 08.00 - 17.00

Vestigingen Stel een vraag

Meer weten?

Heb je toch nog een vraag? Stel hem gerust!

Of neem contact op: 088 - 7785201
MA - DO 08.00 - 18.00
VR 08.00 - 17.00
Bel 088 - 7785201