Boek eenvoudig online je consultafspraak  

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Zonbescherming, ook tijdens quarantaine-tijd!

07 / 04 / 2020

In deze gekke tijden rondom het coronavirus zijn veel volwassenen thuis, net als hun kinderen. Ik merk dat veel mensen in de tuin bezig zijn of een blokje om lopen en dat kinderen veel buiten spelen. Vooral nu de dagen weer aanzienlijk langer aan het worden zijn en de temperaturen stijgen, wil iedereen graag deze eerste zonnestralen opnemen. Ik leg je uit waarom het zo belangrijk is om de huid goed te beschermen en geef daarbij enkele aandachtspunten voordat je de zon in gaat.

Ontstaan van zonschade

Zonschade loop je op wanneer jij je huid niet goed beschermt en geruime tijd aan Uv-straling wordt blootgesteld. Doordat de UV-index (de kracht van de zon) nu per maand alleen maar toeneemt, is het ontzettend belangrijk om de huid goed te beschermen.

Op aarde bestaan er drie soorten Uv-stralingen. De twee meest bekende zijn UV-A en UV-B stralingen. UV-A stralen bereiken de aarde ongehinderd en zijn dus altijd aanwezig, ook wanneer er geen zonstraling aanwezig is. Daarentegen zijn UV-B stralen alleen aanwezig als de zon ook daadwerkelijk schijnt, zoals deze week.

Aging of burning?

Een makkelijk ezelsbruggetje om dit te onthouden is dat de A voor Aging staat en de B voor Burning. UV-A zorgt ervoor dat de huid sneller veroudert en dat daardoor lijntjes, verslappingen en volumeverlies eerder zichtbaar worden. Als gevolg hiervan komen uiteindelijk pigmentvlekken omhoog. Naast het volumeverlies in de huid kunnen eventuele pigmentvlekken zich ook omvormen tot huidtumoren.

Zoals net al omschreven staat UV-B straling voor burning. Dit kenmerkt zich door een rood verbrande huid, wat uiteindelijk ook veel schade veroorzaakt in de huid. Als huidtherapeut hoor ik niet graag de opmerking ‘dat rode wordt vanzelf bruin’, want het kost maar weinig moeite om de huid in te smeren met een goede SPF 30 of hoger als je bedenkt dat je hierdoor een mooie, gezonde huid behoudt!

Voorkomen is beter dan genezen

Indien je toch zonschade heb opgelopen, kan dit behandeld worden. Afhankelijk van de hoeveelheid en diepte waar de schade zich bevindt, kunnen er oppervlakkige- of diepe peelings toegepast worden. Een laserbehandeling of microneedling kan ook een oplossing zijn. Informeer naar de verschillende mogelijkheden bij de huidtherapeut, zij helpt je graag verder. Het beste blijft natuurlijk om zonschade te voorkomen, daarom nog even de belangrijkste tips opgesomd:

  • Smeer de huid dagelijks in met een SPF 30 of hoger
  • Herhaal dit om de 2 uur, vooral als je buiten bent
  • Smeer jezelf royaal in, het advies is 2 milligram per vierkante centimeter
  • Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur.

Persoonlijk advies

Wil je persoonlijk advies afgestemd op jouw huid? Plan dan vast een beeldbelconsult in met een van onze huidtherapeuten. Geniet van de zon, maar doe dat op de juiste manier. Want gezond blijven is zo belangrijk, en zeker nu!

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201