Boek online je consultafspraak     

Klik hier
Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Hoe verzorg jij je handen na het vele handenwassen?

01 / 04 / 2020

Normaliter wassen veel mensen hun handen al een aantal keer per dag, maar als gevolg van het coronavirus worden wij hier momenteel allemaal extra alert op gemaakt. Het is nu namelijk van groot belang om je handen nog meer te wassen ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus . Maar dit handenwassen heeft ook nadelige effecten, zoals het droger aan gaan voelen van de huid.

Verzorg de huid van je handen goed

Het Huidfonds, waar Velthuis kliniek een partner van is, plaatste onlangs een oproep aan alle Nederlanders om de huid van je handen goed te blijven onderhouden. Maar hoe doe je dit precies?

Vet en huidcellen

Je huid bestaat uit meerdere huidlagen. Elke huidlaag heeft zo zijn eigen functie, waaronder ook de bovenste huidlaag die voornamelijk uit dode huidcellen in combinatie met vet bestaat. Door onder andere veelzijdig je handen te wassen met water en zeep, verwijder je dit laagje vet en neem je hierdoor dus ook de beschermlaag weg. Het gevolg hiervan kan zijn dat de huid trekkerig en jeukend aanvoelt en op de langere termijn kan de huid zelfs kloven gaan vertonen.

Verzorging van de handen

Uiteraard valt dit te voorkomen door goede verzorging voor je handen te gebruiken. Nu veel mensen thuiswerken is het fijn om een extra pompje op het aanrecht neer te zetten. In bijvoorbeeld de linkerhelft van de pomp kun je de zeep doen, en in de rechterkant een goede hydraterende crème. Hierdoor verzorg je de handen en kan er voorkomen worden dat het vetlaagje verdwijnt. Tenslotte is dat vetlaagje juist zo belangrijk!

Waar moet je op letten?

Zorg er wel voor dat je een vette crème gebruikt en bijvoorbeeld geen bodylotion. Een lotion is namelijk altijd voor een groot gedeelte op waterbasis. Water heeft helaas een uitdrogend effect waardoor het niet voldoende zal zijn om de huidbarrière in stand te houden evenals het vetlaagje dat nu zo belangrijk is!

Was je handen dus geregeld op een dag om virussen te voorkomen en breng na elke wasbeurt een goede vettige crème aan om de huidbarrière in stand te houden. Hierdoor blijf het vetlaagje in tact en bescherm je je huid tegen uitdroging of een gebarsten huid of eczeem. Let goed op elkaar!

Het beleid van het RIVM blijft voor ons altijd leidend. Lees hierover meer op de website van het RIVM.

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201