Blog
De 12 meestgestelde vragen over Cosmelan
Cosmelan is een intensieve therapie om melasma (hyperpigmentatie) aan te pakken. Deze behandeling is geen quick fix maar geeft wel prachtige resultaten. Overweeg jij zo’n Cosmelan behandeling? Huidtherapeut Luca Geleedst geeft antwoord op de meestgestelde vragen.
De 12 meestgestelde vragen over Cosmelan
1. Wat is Cosmelan?
Cosmelan is op dit moment de nummer 1 behandeling voor melasma. Door nieuwe inzichten en het gebruik van bewezen effectieve ingrediënten kunnen we nu écht iets doen om hyperpigmentatie te verminderen. En als je het blijft onderhouden met thuisproducten, peelings of microneedling, kun je met Cosmelan ook het terugkomen van de pigmentvlekken tegengaan.
Cosmelan bestaat uit een serie producten en behandelingen die deels in de kliniek en deels thuis gedaan worden. Juist door die combinatie bereik je het beste resultaat.
2. Hoe vermindert Cosmelan de pigmentvlekken?
Cosmelan vermindert de aanmaak van melanine, diep in de huid. Tegelijk stimuleert het de vernieuwing van de huid. Bestaande pigmentvlekken vervagen en er worden geen nieuwe vlekken meer opgebouwd. Cosmelan corrigeert dus niet alleen wat je al ziet, maar reguleert ook de vlekken die nog gaan ontstaan.
3. Hoe komt Cosmelan diep in de huid?
Cosmelan kan diep in de huid doordringen omdat we de huid eerst voorbehandelen. De bovenste huidlaag wordt daardoor wat dunner, zodat de werkstoffen goed doodringen tot de diepere huidlaag waar de melanocyten zitten. Overigens is dit een heel geleidelijk proces. Schrik daarbij niet als er in het begin vlekken zichtbaar worden waarvan je het bestaan nog niet wist. Dieper gelegen pigment komt door de behandeling naar de oppervlakte om uiteindelijk te vervagen. Door de herhaling en het volhouden van de behandeling zie je een steeds verdere vermindering van het pigment.
4. Moet je het gehele gezicht behandelen of alleen het gedeelte met vlekken?
We behandelen altijd het gehele gezicht. Je kunt van buitenaf immers niet zien waar precies in de diepere huidlagen de aanmaak van pigment ontregeld is. Door het hele gezicht te behandelen krijgen we het mooiste en meest egale resultaat. Het gebied rond, de ogen, rond de lippen en de hals zijn niet geschikt om te behandelen met Cosmelan.
5. Hoe snel zie je resultaat?
Je ziet al na twee tot vier weken dat de pigmentvlekken zichtbaar verminderen. Maar let op: dit is niet het moment om te stoppen! De melanocyten maken namelijk nog steeds overtollig pigment aan. Om die overproductie onder controle te krijgen moet je thuis nog zeker enkele maanden elke dag de Cosmelan producten gebruiken. Pas dan zijn de melanocyten tot rust gebracht en zullen ze de normale hoeveelheid pigment aanmaken.
6. Als de vlekken weg zijn, komen ze dan niet meer terug?
Melasma is chronisch. We zullen je daarom aanraden altijd enig vorm van onderhoud in te zetten om nieuwe vlekken te corrigeren. Die pigmentatie ontstaat vaak omdat de huid reageert op een bepaalde trigger. Dat kan de zon zijn, hormoonschommelingen of de pil bijvoorbeeld. Zodra je huid weer blootgesteld wordt aan zo’n trigger, kunnen er opnieuw pigmentvlekken ontstaan.
7. Kun je na een succesvolle behandeling met Cosmelan weer een egale zongebruinde kleur krijgen, of wordt zonnen ook na de behandeling afgeraden?
Omdat melasma vaak ontstaat onder invloed van uv-licht, is zonnen geen goed idee. Kom je toch in de zon, gebruik dan altijd een breedspectrum zonbescherming. En gebruik daarbij liefst elke dag ook een product dat de pigmentatie reguleert. Je huidtherapeut kan je adviseren welke producten geschikt zijn. Dan zul je zien dat je in de zomer een mooie, egale kleur krijgt, zonder dat de vlekken terugkomen.
8. Mag je een Cosmelan behandeling starten als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Het advies is om niet te starten tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Melasma wordt vaak getriggerd door zwangerschapshormonen, en in deze periode is het dweilen met de kraan open. Daarnaast bevat Cosmelan een hoge concentratie actieve stoffen, daarmee begin je liever niet tijdens je zwangerschap. We raden dus aan om pas te starten nadat de zwangerschapshormonen uit je lichaam zijn. Meestal is dat na ongeveer 9 maanden, maar als je borstvoeding geeft kan het langer duren. Overigens kan het dan ook zo zijn dat het melasma dan uit zichzelf verdwijnt.
9. Welke producten kun je gebruiken om een zwangerschapsmasker te voorkomen tijdens de zwangerschap?
De grootste trigger voor melasma is de zon. Het allerbeste advies dat ik je kan geven is: gebruik altijd zonbescherming! Kies een breedspectrum zonebrandcrème die je huid beschermt tegen UVA, UVB, infrarood licht en zichtbaar (blauw) licht. Breng het product elke dag aan en herhaal dit elke 2 tot 3 uur. De Mesoestetic Facial Sun Mist SPF50+ is hiervoor ideaal: die spray je gemakkelijk over je make-up heen. Daarnaast is het slim om op de warmste uren van de dag uit de zon te blijven en sowieso niet echt te gaan ‘bakken’. Ben je veel buiten, bijvoorbeeld om te wandelen, fietsen, tuinieren of sporten, zet dan een zonnehoed of pet met een flinke klep op. Dat scheelt zeker!
10. Wat is het advies na 6 maanden Cosmelan?
Na 6 maanden is het optimale resultaat bereikt. Maar het terugkeren van pigment ligt op de loer. Het is daarom belangrijk om de nieuwe vorming van hyperpigment tegen te gaan. Het gebruik van professionele pigmentremmende producten is hierbij onmisbaar, bijvoorbeeld Mesoestetic Melan Tran3x Concentrate. Ingrediënten die hiervoor zorgen zijn: vitamine C, tranexaminezuur, kojic acid, salicylzuur, glycolzuur en niacinamide. Daarnaast is het belangrijk om je huid tijdens de zomer én wintermaanden meerdere malen per dag te beschermen tegen de zon en andere straling zoals blauw licht van telefoons en laptops. De zonnebrandcrème van Mesoestetic met breedspectrumfilter en SPF 130 is de perfecte crème om dit te blokkeren.
11. Zijn er bijwerkingen of allergische reacties op Cosmelan bekend?
Tijdens de beginfase voelt je huid trekkerig en ziet je huid rood. Dat is volkomen normaal en verdwijnt na enkele dagen. Ook kun je last hebben van wat lichte schilfering en een jeukend gevoel. Deze lichte bijwerkingen kunnen 4 tot 6 weken aanhouden, maar verdwijnen daarna vanzelf. Inmiddels hebben al meer dan een miljoen mensen een Cosmelan behandeling gehad. De producten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en zijn veilig om te gebruiken.
12. Mag je de behandeling in de zomer doen?
Je kunt Cosmelan op elk moment van het jaar doen. Maar we raden aan om in het najaar of de winter te starten, omdat de blootstelling aan de zon dan niet zo intens en langdurig is. Ga je tijdens de behandeling op vakantie naar de zon, dan moet je wel een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor gebruiken. En liever kom je natuurlijk zo weinig mogelijk in de zon.
Tip: wil je meer weten over melasma of de Cosmelan behandeling? Bekijk dan zeker ook het webinar van huidtherapeut Luca Geleedst!