Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Pigmentvlekken in je gezicht? Dit kun je doen tegen melasma

Door Luca Geleedst - 30 / 04 / 2023

Veel mensen hebben pigmentvlekken in het gezicht. En naarmate we ouder worden, komen daar steeds meer vlekjes bij. Zit de verkleuring vooral op het voorhoofd, de wangen en de bovenlip, dan is de kans groot dat het om melasma gaat. Huidtherapeut Luca Geleedst legt uit hoe melasma ontstaat en wat je eraan kunt doen.

8 veelgestelde vragen over melasma


1. Wat is melasma?

Melasma is een grillige pigmentatie in het gezicht. De vlekken zitten met name op het voorhoofd, de wangen en de bovenlip. Melasma komt het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak ontstaat het tijdens een zwangerschap, vandaar dat melasma ook wel ‘zwangerschapsmaker’ wordt genoemd.

Melasmavlekken zijn vrij groot en kunnen zowel licht als donker zijn. De lichtere verkleuring zit vooral in de opperhuid, de donkere vlekken liggen dieper in de huid. Het goede nieuws is dat deze pigmentstoornis volkomen onschuldig is. Wel is het zo dat behandelen best lastig is en lang kan duren. Maar daarover later meer.

2. Wat is de oorzaak van melasma?

Hoe melasma precies ontstaat, weten we niet. Wel is bekend dat er sprake is van een overgevoelige huidreactie – de huid reageert dus op bepaalde triggers. Vaak nemen de vlekken toe bij blootstelling aan uv-licht, zoals zonlicht of de zonnebank. Maar ook het blauwe licht van telefoons, laptops of tablets kan melasma uitlokken.

Verder weten we dat genetische factoren en hormonen zoals oestrogenen en progesteron een rol spelen. Melasma begint namelijk vaak in de zwangerschap of bij gebruik van orale anticonceptie (de pil).

3. Is een zwangerschapsmasker hetzelfde als melasma?

Ja, melasma wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd omdat we het vaak zien bij vrouwen tijdens de zwangerschap.

4. Kunnen mannen ook melasma krijgen?

Gek genoeg wel. Hormonen zijn namelijk niet de enige uitlokkende factor. Wanneer de mannenhuid wordt blootgesteld aan andere triggers (zoals de zon), kunnen ook mannen melasma ontwikkelen. De zon is de primaire oorzaak van hyperpigmentatie. Maar ook in combinatie met andere triggers (zoals het stresshormoon cortisol, het blauwe licht van elektronische apparaten of medicatie) kan melasma ontstaan.

5. Hoe weet ik of ik melasma heb of iets anders?

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie. De pigmentcellen in de diepere huidlagen maken melanosomen aan, kleine korreltjes gevuld met pigment. Hoe verder het pigment naar het huidoppervlak komt, hoe donkerder het wordt door oxidatie. Soms wordt het pigment niet gelijkmatig verdeeld over de huid maar stapelt het zich op. Dan ontstaan bruine vlekken.

Niet alle hyperpigmentatie is melasma. Zo kun je ook pigmentvlekken krijgen door wondjes, acne of operatielittekens. Dit soort pigmentvlekken noemen we postinflammatoire hyperpigmentatie. Ook kun je op latere leeftijd pigmentvlekken krijgen door blootstelling aan de zon. Dat worden lentigines of ouderdomsvlekken genoemd. Ze zitten vaak niet alleen in het gezicht, maar ook op onderarmen, handen en decolleté. En dan zijn er natuurlijk nog sproetjes: de kleine pigmentvlekjes die je vaak ziet bij een lichte huid die daar een erfelijke aanleg voor heeft.

Wil je zeker weten om wat voor soort hyperpigmentatie het gaat? Laat er dan een huidtherapeut naar kijken.

6. Gaan de pigmentvlekken vanzelf weer weg?

Melasma is een chronisch huidbeeld. Dat betekent dat de vlekken langdurig kunnen aanhouden. Na een zwangerschap kunnen de vlekken vervagen, maar lang niet altijd is dat het geval. Bij melasma zie je vaak dat de pigmentvlekken toenemen in de zomer en verminderen of soms zelfs verdwijnen in de wintermaanden.

Heb je eenmaal melasma gehad, dan moet je er altijd rekening mee houden dat de verkleuring terug kan komen wanneer je huid weer wordt blootgesteld aan bepaalde triggers.

7. Wat zijn de beste behandelingen tegen melasma?

Het is best ingewikkeld om melasma goed te behandelen. Niet alle cosmetische behandelingen geven een goed resultaat en sommige behandelingen kunnen melasma zelfs verergeren.

Wat in elk geval geen goed idee is, zijn laser- of IPL-behandelingen. Door warmte en licht kan melasma namelijk verergeren. Ook sterk geconcentreerde chemische peelings zijn af te raden, omdat ook die risico geven op toename van de pigmentatie.

Wat kun je dan wel doen? Een oppervlakkige peeling (zoals Melapeel Mesostop) kan de huid egaliseren en pigmentvlekken vervagen.

Nog beter is het natuurlijk om het ontstaan van de pigmentvlekken tegen te gaan. Daarvoor is Cosmelan ontwikkeld, een programma dat 6 maanden duurt. Na een voorbereidende peeling krijg je in de kliniek een masker dat de aanmaak van pigmentatie stopt. Daarna gebruik je thuis nog een intensief verzorgingsprogramma om de pigmentatie blijvend te reguleren. Cosmelan geeft mooie resultaten, maar alleen als je zelf trouw de voorgeschreven producten blijft gebruiken. Benieuwd hoe onze cliënten deze behandeling ervaren? Lees hier het verhaal van Anneke.

8. Kun je melasma voorkomen?

Je huid helemaal niet blootstellen aan uv-licht is onmogelijk. En ook de invloed van hormonen kun je moeilijk tegengaan. Maar het scheelt zeker als je je gezicht altijd beschermt met een SPF van minimaal 30. Daarnaast helpt het ook als je professionele verzorgingsproducten gebruikt die de aanmaak van pigment remmen. Je kunt dus zeker wat doen om melasma tegen te gaan.

Tip: wil je meer weten over melasma of de Cosmelan behandeling? Bekijk dan zeker ook het webinar van huidtherapeut Luca Geleedst!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201