Facelift, veilig en vertrouwd - Velthuis kliniek

Facelift

Er zijn tegenwoordig veel manieren om veroudering tegen te gaan. Maar wanneer de gezichtshuid echt verslapt is, is een facelift nog steeds de beste optie. Gelukkig is een facelift tegenwoordig lang niet meer zo belastend als vroeger. 

Informatie over de facelift

Dankzij nieuwe technieken is een facelift een minder ingrijpende operatie geworden. Dit heeft geleid tot minder lange operaties, zachtere littekens en kortere hersteltijd. Maar wat misschien van nog meer belang is: de facelifttechnieken zoals nu gebruikt worden bij Velthuis kliniek geven daarbij ook nog eens een veel natuurlijker verjongend effect.


Foto's voor en na de behandeling(8)

Deze behandeling is uitgevoerd door Bart Stubenitsky, Plastisch chirurg

Deze behandeling is uitgevoerd door Bart Stubenitsky, Plastisch chirurg

Facelift uitgevoerd door plastisch chirurg dr. Bart Stubenitsky

Deze behandeling is uitgevoerd door Erik Laban, Plastisch chirurg

Deze behandeling is uitgevoerd door Erik Laban, Plastisch chirurg

Deze behandeling is uitgevoerd door Erik Laban, Plastisch chirurg

Consult voor een facelift

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een facelift. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen en roken moet u voor de behandeling stoppen. Door roken bestaat er vanwege de slechtere doorbloeding een kans op lelijke littekenvorming en kan een deel van de huid zelfs afsterven. Ook neemt de kans op een infectie duidelijk toe als u rookt.

Uw arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn en zal  vervolgens aangeven of een ingreep in uw geval aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn. De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles.

Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Aan een consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs.

Wat is een facelift

Een facelift is de beste manier om een verslapte gezichtshuid te corrigeren. De huid en het onderliggende spier- en bindweefsel worden bij een facelift strakker getrokken. Daardoor krijgen uw hals en kaak weer hun jeugdige contouren terug en lijkt u jaren jonger. Een moderne facelift kan onder een ‘roesje’ worden gedaan. 

Facelift behandeling

Voor de behandeling worden er foto's gemaakt voor in uw medisch dossier.

De incisie die gebruikt wordt voor uw facelift is zo kort mogelijk. Het standaard gebruikte sneetje voor het oor tot bij de oorlel wordt zo nodig voor de haargrens, boven het oor of ook soms achter het oor doorgezet, afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden (bouw, type en conditie van de huid, geslacht, etc). Waar bij een facelift meestal volstaan kan worden met het liften naar boven kan het voor een halslift soms ook nodig zijn om de huid wat meer naar achteren te verstrakken.

Tijdens de operatie wordt de huid losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel (SMAS). Deze SMAS laag is eigenlijk het fundament van het gezicht en heeft veel meer stevigheid  dan de huid zelf. Door de SMAS te liften gaat de huid vanzelf mee waardoor het verfrissende effect verkregen wordt. Via speciale hechtingen wordt deze SMAS laag dan ook aangetrokken en vastgezet. Daardoor heeft u straks langer plezier van de ingreep. Als laatste wordt de hoeveelheid overtollige huid weggesneden en de huid spanningsloos gehecht. Dit laatste is belangrijk om een litteken te krijgen dat zo min mogelijk zichtbaar is. De ingreep zelf duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van de uitgebreidheid. 

facelift_smac

Verdoving

Een moderne facelift kan uitstekend onder sedatie (een “roesje”) worden gedaan. Hierbij ligt u ontspannen te dutten en te slapen zonder dat u pijn hebt of de prikken van plaatselijke verdoving voelt, maar u blijft wekbaar. Ook narcose is echter een goede mogelijkheid. Uw arts zal met u bespreken wat voor u de beste optie is.

Risico's en complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1-2%. 

Bij elke uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Soms is er sprake van een gestoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose. 
Specifieke complicaties bij een facelift zijn de beschadiging van zenuwen in het gezicht, asymmetrie (die meestal vooraf ook al bestaat), haarverlies, vorming van hypertrofische (=verdikte) littekens en blijvende gevoelloosheid in een deel van het gezicht. Wanneer u voor en na de behandeling niet enkele weken stopt met roken is de kans op afstervend huidweefsel duidelijk vergroot.

 

Hoe goed zijn de littekens van een facelift zichtbaar?

De littekens worden verborgen in de plooi voor de oren (soms in het oor), in de haargrens of direct achter het oor. De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen. Uiteindelijk blijft er niet meer over dan een klein licht lijntje. We adviseren om de littekens te verzorgen met een littekencrème, dit is een eigen crème met vitamine E.

Hoe lang blijft het resultaat van een facelift?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld heeft u van een facelift gemiddeld 10 tot 15 jaar plezier. Hoewel de klok een aantal jaren is teruggedraaid, gaat het verouderingsproces wel gewoon door. Door gezond te leven en goed voor uw huid te zorgen haalt u het maximale uit de ingreep.

Is een narcose nodig?

Nee, een facelift kan onder sedatie worden uitgevoerd. Hierbij gaat u niet onder narcose, echter krijgt u wel een klein beetje slaapmiddel waardoor u niets van de ingreep mee krijgt. Het voordeel hiervan is dat u niet de negatieve effecten van de narcose achteraf hebt en u weer snel helder en op de been bent.

Moet ik rekening houden met eten na een facelift?

Ja, de eerste week kan het eten wat moeizamer gaan vanwege de zwelling. Houdt u er rekening mee dat u de eerste week wat vloeibaarder voedsel eet. Eet wat kleinere hapjes verdeeld over de dag.

Wanneer mag ik mijn haren weer verven na een facelift?

Als alle korstjes van de wondjes goed genezen zijn mag u de haren weer verven. Dit is enkele weken na de ingreep.

Na de ingreep

Natuurlijk kunt u zich, wanneer u bijkomt na de operatie, wat slap en moe voelen, maar dit trekt in het algemeen snel weer bij. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken met uw plastisch chirurg mag u enkele uren na de ingreep naar huis of blijft u één nacht in de kliniek.

Mogelijk zal de chirurg besluiten draintjes in de wond achter te laten die dan na een of twee dagen weer verwijderd worden. Meestal krijgt u voor 1 week een verband om het hoofd. Zonodig zal uw chirurg u aanraden zo’n drukkend verband ook daarna nog langer om te houden. Dit verband mag wel worden afgedaan om te douchen en de haren te wassen, maar moet de eerste week verder continu worden gedragen.

Napijn en herstel

Een facelift is geen pijnlijke ingreep. Vaak is het dan ook meer het ongemak van verbanden, zwelling en slechter kunnen slapen dat vervelend is. Wanneer u ondanks dit last heeft van napijn kunt u de door ons voorgeschreven pijnstillers gebruiken. 

Als u dezelfde dag bent ontslagen wordt u de dag erna verwacht voor een eerste controlebezoek bij de verpleegkundige. Het is mogelijk dat uw gezicht, met name aan de zijkanten, nog een poosje blauw en gezwollen is. Deze zwelling verdwijnt dan vanzelf in de loop van een paar weken. Als er blauwe plekken ontstaan, dan zullen deze vanuit het gezicht naar de hals zakken en waarschijnlijk, afhankelijk van de intensiteit, een paar weken zichtbaar zijn. De hechtingen worden verwijderd bij de controle na 1 of twee weken. Als er oplosbare hechtingen zijn gebruikt, is het verwijderen hiervan uiteraard niet nodig. De incisies die worden gemaakt om de face-lift uit te kunnen voeren, worden op een zo mooi mogelijke wijze gehecht. De littekens worden verborgen in de plooi voor de oren of in het oor, in de haargrens of direct achter het oor. De eerste maanden kunnen de littekens vurig zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen. Meestal blijft er niet meer over dan een klein licht lijntje dat voor uw omgeving niet meer zichtbaar is.  

Na een facelift moet u enkele dagen echt rust nemen zodat uw lichaam tijd heeft om te herstellen. De meeste mensen gaan na twee weken weer aan het werk.

Resultaat van een facelift

Als u een facelift overweegt is het van belang dat u reële verwachtingen heeft van het resultaat. Uw chirurg zal het te verwachten resultaat in uw geval dan ook zo duidelijk mogelijk maken bij het eerste consult.  De ingreep geeft altijd een duidelijke verbetering en zichtbare verjonging, maar uw gezicht wordt er niet opeens 'perfect' door. 

Tijdens de eindcontrole in de kliniek worden foto's gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

 

Hoe goed zijn de littekens van een facelift zichtbaar?

De littekens worden verborgen in de plooi voor de oren (soms in het oor), in de haargrens of direct achter het oor. De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen. Uiteindelijk blijft er niet meer over dan een klein licht lijntje. We adviseren om de littekens te verzorgen met een littekencrème, dit is een eigen crème met vitamine E.

Hoe lang blijft het resultaat van een facelift?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld heeft u van een facelift gemiddeld 10 tot 15 jaar plezier. Hoewel de klok een aantal jaren is teruggedraaid, gaat het verouderingsproces wel gewoon door. Door gezond te leven en goed voor uw huid te zorgen haalt u het maximale uit de ingreep.

Is een narcose nodig?

Nee, een facelift kan onder sedatie worden uitgevoerd. Hierbij gaat u niet onder narcose, echter krijgt u wel een klein beetje slaapmiddel waardoor u niets van de ingreep mee krijgt. Het voordeel hiervan is dat u niet de negatieve effecten van de narcose achteraf hebt en u weer snel helder en op de been bent.

Moet ik rekening houden met eten na een facelift?

Ja, de eerste week kan het eten wat moeizamer gaan vanwege de zwelling. Houdt u er rekening mee dat u de eerste week wat vloeibaarder voedsel eet. Eet wat kleinere hapjes verdeeld over de dag.

Wanneer mag ik mijn haren weer verven na een facelift?

Als alle korstjes van de wondjes goed genezen zijn mag u de haren weer verven. Dit is enkele weken na de ingreep.

Hoe lang blijft het resultaat van een facelift?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld heeft u van een facelift gemiddeld 10 tot 15 jaar plezier. Hoewel de klok een aantal jaren is teruggedraaid, gaat het verouderingsproces wel gewoon door. Door gezond te leven en goed voor uw huid te zorgen haalt u het maximale uit de ingreep.

Is een narcose nodig?

Nee, een facelift kan onder sedatie worden uitgevoerd. Hierbij gaat u niet onder narcose, echter krijgt u wel een klein beetje slaapmiddel waardoor u niets van de ingreep mee krijgt. Het voordeel hiervan is dat u niet de negatieve effecten van de narcose achteraf hebt en u weer snel helder en op de been bent.

Moet ik rekening houden met eten na een facelift?

Ja, de eerste week kan het eten wat moeizamer gaan vanwege de zwelling. Houdt u er rekening mee dat u de eerste week wat vloeibaarder voedsel eet. Eet wat kleinere hapjes verdeeld over de dag.

Hoe goed zijn de littekens van een facelift zichtbaar?

De littekens worden verborgen in de plooi voor de oren (soms in het oor), in de haargrens of direct achter het oor. De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen. Uiteindelijk blijft er niet meer over dan een klein licht lijntje. We adviseren om de littekens te verzorgen met een littekencrème, dit is een eigen crème met vitamine E.

Wanneer mag ik mijn haren weer verven na een facelift?

Als alle korstjes van de wondjes goed genezen zijn mag u de haren weer verven. Dit is enkele weken na de ingreep.

Zijn er medicijnen die ik niet mag nemen?

Tijdens het eerste consult laat u de arts weten welke medicijnen u gebruikt. De arts zal dan adviseren met welke medicijnen u eventueel moet stoppen. Vanaf twee weken voor de ingreep mag u geen bloedverdunnende medicijnen meer nemen (dus ook geen aspirine).

Mag ik alcohol drinken?

In de dagen voor en na de ingreep mag u geen alcohol drinken. Een paar dagen na de behandeling mag u wel weer (met mate) alcohol drinken, maar alleen als u geen pijnstillers of andere medicijnen gebruikt.

Moet ik stoppen met roken?

Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding van de weefsels en juist dat is belangrijk voor een goed herstel. Wij raden u daarom aan om enkele weken voor de behandeling te stoppen met roken. Ook na de behandeling is het beter om niet te roken omdat daardoor het verouderingsproces wordt versneld en de kans op infecties toeneemt.

Moet ik een speciale slaaphouding aannemen na de ingreep?

U kunt het beste met uw hoofd wat hoger gaan liggen, dus met een extra kussen of het hoofdeinde van het bed wat omhoog. Verder is het aan te raden op uw rug te slapen zodat er geen druk op uw gezicht ontstaat.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

De meeste mensen gaan na een ingreep aan hun gezicht na een week weer aan het werk. Dat komt met name omdat u die eerste week niet toonbaar bent. U mag die week al wel weer licht huishoudelijk werk doen. Bij een voorhoofdlift of facelift duurt het wat langer voor u weer aan het werk kunt, daarvoor staat twee weken. Na een ingreep onder narcose moet u de eerste dagen absolute rust nemen. Pas na een week mag u lichte huishoudelijke werkzaamheden verrichten, maar u mag daarbij niet bukken. Zware lichamelijke inspanning (ook tillen) mag de eerste maand na de ingreep niet. De genoemde termijnen zijn gemiddelden; het kan best zijn dat u zich sneller weer fit voelt of dat het herstel juist wat langer duurt.

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Een behandeling op afbetaling of in termijnen is helaas geen mogelijkheid, daar de betalingsvoorwaarden voor alle cliënten van Velthuis kliniek gelijk zijn.

Waarom kiezen voor een facelift bij Velthuis kliniek

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten facelift

De kosten worden bepaald door de uitgebreidheid van de behandeling. Ook de keuze voor narcose of sedatie kan de prijs beïnvloeden. Indien de arts dit wenselijk acht kan het zijn dat een overnachting noodzakelijk is bij deze ingreep.

Kosten Vanaf
Facelift/halslift v.a. € 6.000,-
Macs lift v.a. € 5.250,-
S lift v.a. € 4.500,-

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over een facelift?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseerd in een facelift (10)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten