Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

Een rode stip (ofwel spider naevus of spinnekop); wat houdt dat in?

Door Ineke Heijneman - 08 / 08 / 2023

Een rode stip op de huid; ook wel een spinnekop of spider naevus genoemd. Het is een veelvoorkomende onschuldige afwijking van bloedvaatjes in de huid. Waarom heeft zo’n stip nu de naam spinnekop of spider? Dat komt omdat we een rood vaatbultje zien met kleine bloedvaatjes eromheen die uitwaaieren als poten bij een spin. Dit ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Hormonale factoren zouden hierbij een grote rol spelen. Omdat een spider een onschuldige vaataandoening is, hoeft het in principe niet behandeld te worden. Toch gebeurt dit in de praktijk vaak wel omdat ze cosmetisch storend worden gevonden, zeker als ze in het gezicht zitten. Gelukkig kunnen wij bij Velthuis kliniek deze aandoening eenvoudig behandelen met een vaatlaser.

De behandeling van een spider naevus

Bij de behandeling gebruiken we de ND Yag laser; hiermee kunnen we de stip effectief en vrijwel pijnloos behandelen. De laser zendt een gecontroleerde energiestraal uit, die specifiek wordt geabsorbeerd door de rode kleurstof in de bloedvaten van de laesie. 

De 4 grootste voordelen van de behandeling met de laser zijn:  

  1. Het is een selectieve (doelgerichte) behandeling
  2. Het is minimaal invasief, er zijn dus geen incisies of naalden nodig 
  3. De behandeling geeft snelle resultaten
  4. De behandeling is cosmetisch verbeterend

Spiders kunnen ook worden weggebrand, dat wordt coagulatie genoemd. Een betere optie is behandeling met laser, waarbij de resultaten veelal mooier zijn. Ook is de kans op littekenvorming met laserbehandeling kleiner dan met coagulatie. Bij kleine kinderen en zwangere vrouwen kan even worden gewacht of de spiders vanzelf weer verdwijnen.  

Heb jij een rode stip en wil je daar vanaf? Plan dan gerust eens een consult bij een van onze huidtherapeuten, zij helpen je graag verder!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201