Mijn Velthuis kliniek

Tel: 088 - 7785201

Blog

De eeuwige ergernis aan couperose

13 / 07 / 2020

Het begon met een klein onschuldig vaatje, maar dat werden er al snel meer. Na de kleinste inspanning voel jij je wangen gloeien en ontstaat er een vlammende roodheid. Ook bij het eten van hete specerijen of pittige gerechten en bij het drinken van een glaasje wijn vlamt die vervelende roodheid weer op. Naast de roodheid zijn er ook rode en blauwe vaatjes zichtbaar. Al deze symptomen wijzen op een bekende, maar vervelende huidafwijking: couperose.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van couperose?

In de opperhuid zitten veel kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Wanneer de temperatuur echter verandert, zetten deze bloedvaatjes uit. Dit gebeurt ook bij spanning, hormonale veranderingen en stress. Wanneer iemand gevoelig is voor couperose, zijn sommige bloedvaatjes continu verwijd. Couperose kenmerkt zich door een netwerkje van zichtbaar rode en soms blauwe bloedvaatjes. Deze huidafwijking ontstaat wanneer de vaatwandjes verzwakt, slapper en verwijd raken, dit gebeurt geleidelijk door de veroudering van de huid. Erfelijkheid speelt daarnaast een belangrijke rol: de sterkte van de vaatwanden is namelijk erfelijk bepaald. Ook UV-straling, temperatuurwisselingen, roken en trauma aan de huid kunnen couperose verergeren.

Wat is het beloop van couperose?

Couperose is een aandoening die helaas niet vanzelf overgaat. Het kan in de loop der jaren stabiel blijven, maar het kan ook uitbreiden naar bijvoorbeeld het hals- of decolletégebied. Couperose is niet te voorkomen, maar er zijn zeker triggers die couperose doen uitlokken. Er bestaan geen doeltreffende crèmes die couperose doen verminderen. Kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten zorgen er wel voor dat de roodheid wat minder opvalt en de huid in een betere conditie komt. Ook het voorkomen van zonschade en het vermijden van de zonnebank verkleinen de kans op couperose. Daarnaast is het belangrijk om de huid met aandacht en liefde te behandelen en de huid niet te scrubben. Voor het verwijderen van dode huidcellen kan een exfoliant met salicylzuur worden ingezet.

De behandeling van couperose

De meest effectieve en veilige manier om couperose te behandelen is met een vaatlaser. Bij Velthuis kliniek werken wij met de Elite MPX Nd:Yag laser, deze laser kan heel selectief zijn energie afgeven aan de rode en blauwe kleur van de bloedvaatjes (hemoglobine). Door de warmte van de laser trekken de verslapte vaatwandjes samen. Het lymfevatenstelsel zal deze beschadigingen opruimen, wat gemiddeld 6 weken duurt. Na deze tijd kan de behandeling herhaald worden. Gemiddeld zijn er 2 tot 4 behandelingen nodig, maar na 1 of 2 laserbehandelingen zijn vaak al 75% van de vaatjes verdwenen. Bij zeer dunne vaatjes en onderliggende roodheid zal er gewerkt worden met een IPL systeem.

Na de behandeling

De eerste 3 dagen na de laserbehandeling is het uiterst belangrijk om warmtebronnen te vermijden, anders kan er opnieuw vaatverwijding ontstaan en kan dit het resultaat beïnvloeden. Dit betekent dat je na de behandeling 3 dagen niet mag sporten. Ook is het aan te raden om pittig eten, alcohol, roken en een hete douche of bad te vermijden. Daarnaast kun je 6 weken geen gebruik maken van de sauna.

Heb jij last van couperose? Kom dan eens op consult bij een van onze huidtherapeuten, wij helpen je graag verder!

Altijd volledig op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor info, acties en kortingen!

Terug naar overzicht
Bel 088 - 7785201