Winterklaar maken van de huid - Velthuis kliniek
9-12-2009

Nu de winterbanden op de auto zitten, we het strooizout en de sneeuwschuivers in de schuur hebben staan en de verwarming binnen staat te loeien krijgen we er weer last van. Een droge schilferige huid.

Krijgt u dit probleem niet opgelost met behulp van de dagelijkste crèmes, dan is er een laatste redmiddel. De ouderwetse pot vaseline.

Wat de meeste mensen niet weten is dat in vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken naar de hydraterende eigenschappen van cosmetische ingrediënten er vergeleken wordt met Petrolatum (oftewel vaseline). Deze stof is echt de kampioen vochtinbrengen!

Waarom zit het dan niet in alle cosmetische producten zul je waarschijnlijk denken? Het antwoord is simpel: je huid voelt plakkerig aan en je krijgt er een glimhoofd van. Bovendien kan langdurig gebruik van vaseline er voor zorgen dat je huid te gehydrateerd wordt (ja, zelfs dat kan) en dat allerlei processen in je huid minder optimaal zullen gaan verlopen. Maar als "probleemoplosser" werkt het prima. Een paar tips:

  • Gebruik het 's nachts; dan schrikt je omgeving niet zo!
  • Maak je huid wat vochtig voordat je het opsmeert
  • Smeer overdag eens een dun laagje bovenop je reguliere moisturizer

En voor de mensen die denken dat je van het gebruik van vaseline acne krijgt; vaseline verstopt je poriën niet. Er bestaat genoeg onderzoek waarin dat wordt aangetoond (abstract /Cosmeceuticals, Zoe Diane Draelos, 2009). Ook de kans dat je allergisch reageert op petrolatum is erg klein.

Wilt u meer tips over huidverzorging?  Lees dan eens het blog van onze onderzoeksarts en hoofd huidtherapie Dr. Jetske Ultee.

 

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten