Register voor borstimplantaten - Velthuis kliniek
13-4-2015

Sinds 10 april jl. heeft Nederland een landelijk register voor borstimplantaten: het Dutch Breast Implant Registry (DBIR). In dit register wordt bijgehouden welke vrouwen welke borstimplantaten hebben gekregen. Op die manier is de zorg voor deze vrouwen beter te monitoren en kunnen eventuele kwaliteitsproblemen sneller worden opgespoord. Uiteraard doen ook de plastisch chirurgen van Velthuis kliniek hieraan mee: afgelopen week is de registratie gestart.

Belangrijke rol dr. Laura Moojen
Het DBIR is een initiatief van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie). Dr. Laura Moojen, plastisch chirurg bij Velthuis kliniek, heeft een adviserende rol gehad bij de ontwikkeling van dit register. Zij is als lid van de wetenschappelijke commissie voor het opzetten en bewaken van de registratie nauw betrokken geweest bij het hele proces.

Nederlandse primeur
Na de ophef over PIP implantaten (bij Velthuis kliniek zijn nooit PIP protheses geplaatst) en de discussie over de veiligheid van protheses werden er internationaal plannen gemaakt voor het centraal registreren van borstimplantaten. Nederland is het eerste land dat dit plan ook daadwerkelijk in de praktijk heeft gebracht en is daarmee wereldwijd koploper als het gaat om de registratie van implantaten. Internationaal is er grote belangstelling voor dit systeem, maar vooralsnog heeft Nederland dus de primeur.

Extra veiligheid
Deelname aan de registratie zal verplicht worden gesteld door het ministerie van VWS voor alle Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Velthuis kliniek heeft altijd al alle borstimplantaten intern geregistreerd, en zal dit nu dus ook doen in het landelijke DBIR. Hiermee kunnen we niet alleen monitoren of de borstimplantaten veilig zijn of gerelateerd aan bepaalde klachten of complicaties, maar kunnen we zo nodig ook de patiƫnten die een bepaald borstimplantaat hebben gekregen weer terugvinden. Zo maken we de zorg beter en veiliger voor vrouwen met borstimplantaten.

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten