Drs. Smulders helpt kinderen in Sierra Leone - Velthuis kliniek
14-11-2012
Drs. Smulders helpt kinderen in Sierra Leone

Vanaf 26 oktober was plastisch chirurg Yvonne Smulders twee weken in Afrika. In een klein ziekenhuis op het platteland van Sierra Leone opereerde ze, samen met een aantal collega’s, zo’n honderd kinderen met een hazenlip. Dankzij deze ingreep hoeven de kinderen niet langer als verschoppelingen door het leven te gaan. De missie kreeg een toepasselijke naam: Operatie Glimlach.

Het hebben van een hazenlip betekent in veel Afrikaanse landen een levenslang brandmerk. Een huwelijkspartner vinden is uitgesloten. “Uiterlijke gaafheid is heel belangrijk, daar wordt bijna alles aan afgemeten,” vertelt plastisch chirurgYvonne Smulders.

Het team opereert in een veertig jaar oud ziekenhuis waar nauwelijks medische apparatuur aanwezig is. “Behalve aan ervaring ontbreekt het onze Afrikaanse collega’s ook aan kennis. Het ziekenhuisje draait op twee verpleegkundigen, de rest van het personeel is niet medisch geschoold. Onze taak is om het personeel ter plekke op te leiden, zodat ze na ons vertrek de nazorg van de patiënten op zich kunnen nemen.”

Operatie Glimlach is mogelijk gemaakt door co-assistenten van Medisch Spectrum Twente, die dankzij een benefietdiner, een veiling en andere activiteiten 30.000 euro ophaalden. De artsen werken allemaal op vrijwillige basis aan deze missie mee. De bedoeling is dat jaarlijks een medisch team afreist naar Sierra Leone voor een nieuwe Operatie Glimlach.

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten