Bewezen: zonbescherming is echt nodig! - Velthuis kliniek
8-8-2012
Bewezen: zonbescherming is echt nodig!

Gaat u nog op vakantie of geniet u van de zomer in Nederland? Vergeet dan niet om uw huid vóór het zonnen in te smeren met een zonnebrandcrème. Zonbescherming is echt heel belangrijk: naar schatting 1 op de 4 Nederlanders krijgt de komende jaren te maken met huidkanker, en dat komt mede door ons zongedrag.

“Onderzoek laat zien dat het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème gedurende de eerste 18 jaar van je leven het risico op huidkanker met 78% vermindert,” vertelt arts en onderzoeker Jetske Ultee in haar blog. “En ja, zonlicht is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Maar fervente gebruikers van zonnebrandcrème hebben niet minder vitamine D in hun bloed dan anderen. Dat is dus geen reden om niet te smeren!”

De beste factor
Welke beschermingsfactor moet u kiezen? Jetkse Ultee: “Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van jezelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter. De extreem hoge factoren zijn vaak wat minder prettig in gebruik en bevatten over het algemeen meer bestanddelen die tot problemen kunnen leiden.”
Om de factor te bereiken die op de verpakking vermeld staat, moet u de crème elke twee uur opnieuw aan te brengen. En daarnaast is het belangrijk dat u voldoende van het product gebruikt: royaal smeren dus!

Verdachte moedervlek?
Goede bescherming tegen de zon is dus belangrijk om huidkanker te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Meer hierover leest u op website van Helder kliniek, net als Velthuis Kliniek een Equipe Zorgbedrijf. Heeft u een verdacht plekje of veranderde moedervlek? De dermatologen van Helder Kliniek kunnen u helpen.

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten