"Samen voor de spiegel" - Velthuis kliniek

"Samen voor de spiegel"

Als ik met bekenden over mijn vak - de cosmetische plastische chirurgie - praat, wordt me vaak gevraagd wat voor patiënten ik zoal zie. Veel mensen hebben daar nogal wilde fantasieën over, maar zo spannend is het helemaal niet.

Drs. Erik Laban

Als ik met bekenden over mijn vak - de cosmetische plastische chirurgie - praat, wordt me vaak gevraagd wat voor patiënten ik zoal zie. Veel mensen hebben daar nogal wilde fantasieën over, maar zo spannend is het helemaal niet.

Ik zeg altijd: je zou eens met me mee moeten lopen tijdens een spreekuur. Dan zou je merken dat het hele gewone mensen zijn met hele begrijpelijke vragen. Mensen zoals jij en ik. Natuurlijk, soms is er wel eens iemand met een rare of bijzondere wens. En ja, soms is het ook wel wat excentriek. Maar echt: dat zijn uitzonderingen.

Het grootste gedeelte van mijn praktijk betreft het ouder wordende gezicht. Of zoals ze dat in Amerika zo mooi noemen: the aging face. Het gaat dan om het liften van oogleden, facelifts en het wegwerken van storende rimpeltjes en plooitjes.

Als ik mijn patiënten zou moeten omschrijven? Het zijn voornamelijk ietsje oudere vrouwen, zeg maar 35-40+. Ze zijn tevreden met zichzelf, levenslustig, hebben veel zin in het leven, zitten daar ook nog midden in. Maar… er zijn een paar dingen die ze storen en daarom komen ze naar mij.

De ene groep weet precies wat ze wil: minder hangende bovenoogleden, die frons tussen de wenkbrauwen weg, die onderkin... Vaak is het alleen dat ene ding wat stoort. De andere groep vrouwen weet het niet zo goed. Wanneer ze in de spiegel kijken, zien ze er ouder uit dan ze zich voelen. Dat is ook wat ze vrijwel letterlijk zeggen: 'Ik vind dat ik zo'n oud hoofd krijg. Wat kan daaraan gedaan worden?'

Het ouder wordende gezicht is fascinerend. Niet als je er last van hebt, dat begrijp ik, maar wel als je nieuwsgierig bent naar hoe dat komt. Wat zijn de oorzaken? Waarom bij de één wel, bij de ander niet? Wat maakt in het gezicht eigenlijk het verschil tussen jong en oud? En natuurlijk, daarom is dat spreekuur: hoe kun je het behandelen?

Ik vind het leuk om samen met de patiënt naar het gezicht te kijken en te bepalen wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat het gezicht weer gaat passen bij de mens die erbij hoort. Je gaat op zoek naar de kleinste ingreep met het maximale resultaat. En daarvoor zijn er vele mogelijkheden. Het kan met een beetje Botox, het kan door een kleine ingreep. Soms is er toch meer nodig en is een facelift het beste advies. En vaak kun je alleen door een paar behandelingen te combineren het beste resultaat bereiken.

Als je samen met de patiënt voor een spiegel dat behandelplan maakt, dan wordt duidelijk wat er het beste gedaan kan worden. En dan krijg je vanzelf een behandeling die op maat gesneden is.

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten