Drs. Yvonne Smulders - Velthuis kliniek
doctor-picture

Drs. Yvonne Smulders

Plastisch chirurg. Gespecialiseerd in: Cosmetische chirurgie

Werkzaam op locatie:

Enschede

BIG registratienummer:

69045680001

Plastisch chirurg Yvonne Smulders werkt sinds 2005 bij Velthuis kliniek Enschede. Ze is daarnaast werkzaam bij de Ziekenhuisgroep Twente en is als voorzitter verbonden aan de Victor Veau Stichting, een multidisciplinaire groep die kinderen met een hazenlip behandelt vanaf hun geboorte totdat ze jongvolwassen zijn. Yvonne Smulders is medeoprichter van nog een multidisciplinair team: het mammacentrum waar zij zich vooral bezighoudt met borstreconstructies na borstkanker: “Vrouwen na borstkanker weer nieuwe borsten geven, dat is heel erg dankbaar werk.”

Technisch zeer vaardig
Yvonne Smulders is een gedreven plastisch chirurg en wordt door haar collega’s in binnen- en buitenland gezien als een technisch zeer vaardige en handige operateur. Om die reden is zij geselecteerd om jonge, aankomende collega’s de technieken van de borstchirurgie bij te brengen. “Ik verricht cosmetische ingrepen in het gehele spectrum van de plastische chirurgie. Zo doe ik bijvoorbeeld veelvuldig ooglidcorrecties. Maar naar schatting 80% van de tijd ben ik toch wel bezig met mijn specialiteiten: borstchirurgie en buikwandcorrecties.”

Specialiteit: buikwandcorrecties
De buikwandcorrectie is een dankbare ingreep waar Yvonne Smulders zich speciaal op heeft toegelegd. “Een buikwandcorrectie wordt vaak uitgevoerd na een of meerdere zwangerschappen. De buik kan daardoor erg gaan hangen en die overtollige huid is over het algemeen niet te verhelpen met fitness, sporten of oefeningen. Dat is voor veel vrouwen erg frustrerend.”

Specialiteit: borstchirurgie
Veel vrouwen die een borstcorrectie overwegen, vinden het prettig dat hun behandelaar ook een vrouw is, merkt Yvonne Smulders. “Borsten zijn voor een vrouw geen willekeurige lichaamsdelen. Borsten zijn onderscheidend. Ze zijn een teken van vrouwelijkheid en het is dankbaar daar een bijdrage aan te mogen leveren. Of het nu gaat om een vergroting, een verkleining, een borstlift of een reconstructie: borsten zijn driedimensionaal en het is een uitdaging het eindresultaat zo perfect mogelijk te krijgen.”

Borstverkleining: speciale techniek
Bij een borstverkleining wordt een deel van het weefsel aan de onderzijde van de borst weggenomen. De tepel wordt hierna verplaatst. Een borstverkleining geeft altijd een litteken, maar Yvonne Smulders gebruikt een speciale techniek om dat litteken zo minimaal mogelijk te houden. “Ik probeer het bekende ‘anker’ (ook wel de ‘omgekeerde T’ genoemd) koste wat kost te voorkomen. In de meeste gevallen kan ik het litteken reduceren tot een enkele lijn. Er ontstaat dan geen horizontaal litteken onder de borst in de zogenaamde inframammary fold. Wat overblijft is slechts een litteken in de tepelhof en een verticaal lijntje van de tepel naar de onderzijde van de borst. Behalve minder littekens is het resultaat van deze techniek vaak ook mooier.”

Als vrijwilliger naar Afrika
Naast de reguliere en cosmetische plastische chirurgie is Yvonne Smulders in haar vrije tijd als vrijwilliger verbonden aan de organisatie Dokters van de Wereld/Médecin du Monde. Door deze organisatie wordt ze regelmatig uitgezonden naar ziekenhuizen in Afrika: “Ik ben tot nu toe in Sierra Leone en Tanzania geweest. Het is een uitdaging om daar onder vaak primitieve omstandigheden mensen te kunnen helpen. Veel Afrikaanse kinderen lopen brandwonden op doordat er nog op houtvuurtjes op de grond wordt gekookt. Dat is echt een probleem. We doen dan iets aan die vervelende littekens. Verder behandel ik daar hazenlippen en allerlei andere voorkomende aandoeningen.” Voorlopig is ze verbonden aan de revalidatiekliniek CCBRT in de hoofdstad van Tanzania: Dar es Salaam.

Yvonne Smulders wordt dikwijls gevraagd een beeld te geven van het contrast tussen werken in het reguliere ziekenhuis, bij Velthuis kliniek Enschede en de primitieve ziekenhuizen in Afrika. “Als ik bezig ben met een patiënt, dan maakt het me niet uit waar ik me bevind. Ik verdiep me in die persoon en in de aard van het probleem en stel dan met hem of haar een plastisch chirurgisch plan op. De afwisseling is erg leuk en houdt me scherp.”

Yvonne Smulders is lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Lid van de Nederlandse Vereniging voor Aesthetische Plastische Chirurgie en van de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen.

Drs. Yvonne Smulders was te zien in 'Een Nieuw Begin' bij RTL 4:

Lees meer over Drs. Yvonne Smulders

Video's

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten