Over ouder worden en jong blijven

Laatst zat ik bij een scholingsdag voor huidtherapeuten en hoorde daar een dermatoloog vertellen over huidveroudering. Dat blijft een interessant onderwerp! Ik heb weer wat geleerd en vind het leuk om dit met jullie  te delen.

Bij huidveroudering moet je denken aan ouderdomsvlekken, lijntjes en rimpels en huidverslapping (soms ook vaatjes). Maar hoe kun je dat voorkomen?

We weten al lang dat UV-straling een negatief effect op de huidveroudering heeft. Daarnaast kan roken ook zorgen voor een verminderde microcirculatie en voor de aanmaak van vrije radicalen in de huid. Uiteindelijk zorgt dat voor een grauwe teint en meer rimpels (ook vaak rondom de mond). Er zijn dus 2 dingen die je zelf kunt doen: stoppen met roken en je huid beschermen met een SPF. Heel simpel!
Wanneer je toch ziet dat je huid wat doffer of grauwer is of fijne lijntjes krijgt, dan is er een secundair stappenplan. Dat is gericht op hydrateren, beschermen, exfoliëren en de collageensynthese stimuleren. Het werkt zo:

 1. Hydrateren (met een moisturizer) beschermt je huid. Het zorgt ervoor dat het vochtgehalte in je huid op peil blijft. Daarnaast gebruik je een zonnebrandcrème om de huid te beschermen.
 2. Het tegenhouden van vrije radicalen doe je door te smeren met een crème met antioxidanten (bijvoorbeeld vitamine C!)
 3. Exfoliëren kan door middel van een oppervlakkige peeling met salicylzuur of glycolzuur. Dit maakt de huid iets gladder, minder dof, frisser en meer gehydrateerd. Ook zorgt het voor een egale teint. Om de aanmaak van collageen te stimuleren kan er (in combinatie met de oppervlakkige peeling) gebruik worden gemaakt van vitamine A (tretinoïne) crème. Bij langdurig gebruik zien we dat het zelfs fijne lijntjes wat kan verzachten.

Met dit plan van aanpak hou je je huid zo lang mogelijk jong. Heb jij een goede tip? Deel hem hieronder!

3 Discussions on
“Over ouder worden en jong blijven”
 • Hoe zorg ik dat de crème de hele nacht ‘in’ het gezicht blijft. Moet ik deze bv insluiten met een olie of vaseline? En betreft de vitamine C, hoe moet ik dit zoeken.. is dit de ingrediënten lijst lezen en kijken of deze redelijk bovenaan staat?

 • Voor het vinden van een goede vitamine C crème zijn er een paar dingen waar je op kunt letten:
  1. Hoe ziet de verpakking eruit? Is het een potje, een tube of een pompje? Vitamine C is een stof die snel vervliegt bij aanraking met zuurstof of licht. Bij voorkeur zou het in een pompje verwerkt moeten zijn, het liefst niet van glas of transparant plastic materiaal.
  2. Hoeveel vitamine C zit er in het product? Er moet tenminste 4% van aanwezig zijn en het moet inderdaad in het eerste gedeelte van de ingrediëntenlijst staan. Dit kun je vaak vinden op de achterkant van een product. Op de ingrediëntenlijst kun je bijvoorbeeld letten op de volgende termen: (vitamine C = ascorbid acid), magnesium ascorybyl phosphate, ascorbyl tetraisopalmitate of sodium ascorbyl phosphate.
  Naast vitamine C zijn er natuurlijk ook andere anti-oxidanten die goed kunnen zijn voor de huid. Bijvoorbeeld vitamine E of niacinamide.
  In principe is het voldoende om de huid ’s avonds te reinigen en hierna de vitamine A/exfoliant en/of moisturizer aan te brengen. Wanneer je echt last hebt van droge plekken (bijvoorbeeld in de winter) kun je hierover wat vaseline aanbrengen. Soms is dit fijner om ’s avonds te doen, aangezien vaseline altijd wel een vettig laagje over de huid legt.
  Ik hoop hiermee je voldoende te hebben geadviseerd. Bij specifieke vragen over de huid of huidproblemen mag je altijd een afspraak bij me maken voor een consult huidverbetering. Ik vertel je graag meer. Groetjes, Elske (via Redactie)

Leave A Comment

Your email address will not be published.