Vaatjes en spataderen op benen

Vaatjes op de benen komen veel voor en variëren van dikke kronkelende aderen, zogenaamde spataderen, tot kleine oppervlakkige vaatjes in de huid.

De kleinere meer oppervlakkige vaatjes behandel ik met de Nd:YAG laser. Dit is vaak de laatste stap van een behandeltraject.

 

Voordat de cliënt bij mij komt voor de behandeling van oppervlakkige vaatjes op de benen  is het erg belangrijk te weten of er geen defecten, de eigenlijke oorzaak van spataderen, in de beenvaten aanwezig zijn. Anders wordt het dweilen met de kraan open.

Vaak geeft het gevoel van onrustige, zware of vermoeide benen al aan dat er meer aan de hand is. Dit is gemakkelijk te onderzoeken

 

Het vaatonderzoek

Het vaatonderzoek wordt meestal door een arts of vaatlaborant gedaan. Hiermee is te zien hoe de stroomrichting van het bloed is en hoe de kleppen functioneren.

 

Er wordt gewerkt met een speciaal echoapparaat waarmee een duplexscan wordt gemaakt voor het onderzoeken van de bloedvaten in de benen. Met behulp van deze scan kunnen spataderen nauwkeurig worden gelokaliseerd en kan de aard van het probleem worden opgespoord.

Afhankelijk van het probleem en de ernst worden defecten in de beenvaten behandeld, operatief door de vaatchirurg of met sclerocompressie therapie. Dit laatste is een methode waarbij de vaatjes met een vloeistof worden ingespoten. De vloeistof laat het bloed stollen en de vaatwanden verkleven.

 

Behandeling met laser

De dunnere blauwe of rode vaatjes zijn meestal te klein om in te spuiten. Deze vaatjes die vlak onder de oppervlakte van de huid liggen zijn vaak nog wel verbonden met de dieper gelegen grotere vaten maar omdat ze niet bijdragen aan het vervoer van het bloed naar het hart zijn ze niet functioneel.
Hierdoor kunnen ze goed behandeld worden met laser. Ik maak gebruik van de Nd:YAG laser die hiervoor heel goed geschikt is. Deze laser geeft lichtimpulsen met een zeer hoge energie-intensiteit af. De energie wordt wel opgenomen door de oppervlakkige vaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot waarna het lichaam de beschadiging zelf opruimt.