Spatader verwijderen voor mooie benen - Velthuis kliniek

Spataderbehandeling

Stoort u zich aan de ontsierende spataderen op uw benen? Durft u geen korte broek of een rok zonder dikke panty meer te dragen? Kom dan langs bij Velthuis kliniek. Aan spataderen is namelijk van alles te doen.

Meer informatie over spataderen

In Nederland hebben miljoenen mannen en vrouwen last van spataderen. Dat is vervelend, want spataderen kunnen allerlei klachten geven. Een zwaar en vermoeid gevoel in de benen en voeten is het meest gehoorde probleem. Anderen hebben jeuk en een branderig gevoel in de benen. Maar ook een rusteloos, tintelend gevoel in de benen dat vooral ’s nachts opkomt. Of pijnlijke nachtelijke krampen in de kuitspieren, die zorgen voor slapeloze nachten… Daarnaast geven spataderen cosmetische klachten: ze zien er lelijk uit. Het meest opvallend zijn de dikke, kronkelige aderen die bijna óp de huid lijken te liggen. Maar ook verkleuringen en zichtbare rode of blauwe bloedvaatjes kunnen storend zijn. 

Wat zijn spataderen?

Wanneer we bewegen (bijvoorbeeld lopen of fietsen) spannen de kuitspieren zich aan. Ze worden dan korter en dikker en drukken daardoor de aderen in de onderbenen plat. Het bloed in die aderen stroomt omhoog en kan dankzij de kleppen in de aderen niet terug naar beneden lopen. Maar als deze kleppen niet goed werken, stroomt er wél bloed omlaag. Er ontstaat dan overdruk in de aderen en in de haarvaatjes. De aderen zetten uit, worden langer en gaan daardoor kronkelen. Dat zie je door de huid heen: er is sprake van een spatader.

Consult met oriëntatie-duplex

Stoort u zich aan de ontsierende spataderen op uw benen, dan bent u van harte welkom voor een consult met oriëntatie-duplex. Tijdens dit consult kunnen we bekijken of er onderliggende medische problemen zijn. Bij Velthuis kliniek gebruiken we daarvoor de duplexscan, een speciaal echoapparaat waarmee we de bloedvaten in de benen onderzoeken. Met behulp van de duplexscan worden de spataderen nauwkeurig in kaart gebracht en kan de aard van het probleem worden opgespoord. Dit onderzoek is volkomen veilig en totaal pijnloos. U heeft voor het consult met oriëntatie-duplex geen verwijzing van uw huisarts nodig. U kunt rechtstreeks een afspraak daarvoor maken. De kosten van dit consult bedragen € 75,-.

Blijkt uit dit onderzoek dat er geen medische indicatie is voor uw spataderen, dan valt de behandeling niet onder de verzekerde zorg. De kosten van de behandeling komen dan voor uw eigen rekening. 

Blijkt uit de duplexscan dat er wel een medische indicatie is en voldoet u bovendien aan de criteria van uw zorgverzekeraar, dan adviseren wij u om alsnog een verwijzing te regelen bij uw huisarts. Uw behandeling zal dan voortgezet worden bij ons zusterbedrijf Helder kliniek en wordt door uw zorgverzekeraar vergoed.

Bekijk welke spataderen u heeft en hoe wij u kunnen helpen.

spatadervergelijker

 

1. Takkenbosaders
Te herkennen aan:

Kleine oppervlakkige adertjes
Ontsierende vlekken of 'bosjes' op het been
Geen pijn of andere fysieke klachten

Behandelmethode: Sclerocompressietherapie 

 

2. Reticulaire aders
Te herkennen aan:

Kleine oppervlakkige uitgezette blauwe adertjes
Niet mooi
Geen pijn of andere fysieke klachten
Een combinatie van reticulaire aders en takkenbosaders

Behandelmethode: Sclerocompressietherapie

 

3. Spatader vanuit een verbindingsader
Te herkennen aan:

Blauwe doorschemerende plek
Plek is weg te drukken
Vermoeide benen
Spanning in de benen
Pijn in de benen

Behandelmethode: Perforantectomie (of EVLA)

 

4. Spatader uit een diepe ader in kuit
Te herkennen aan:

Grote opliggende spatader aan de achterkant van het been
Vermoeide benen
Vocht in de benen
Kramp
Eczeem

Behandelmethode: EVLA laserbehandeling

 

5. Spatader uit een diepe ader in de lies
Te herkennen aan:

Grote opliggende spatader aan de binnenzijde van het been
Vermoeide benen
Vocht in de benen
Kramp
Eczeem

Behandelmethode: EVLA laserbehandeling

 

6. Oppervlakkige spatader
Te herkennen aan:

Grote opliggende kronkelende spatader onder de huid
Zijtak van één van de slecht functionerende diepe aders
Gespannen gevoel in de benen
Rusteloze benen
Jeuk of eczeem

Behandelmethode: Mullertechniek

Sclerocompressietherapie
Indicatie: blauwe adertjes (berkentakjes) gelegen in de huid

Sclerocompressietherapie staat ook wel bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. Deze methode is geschikt voor kleine spataderen of als nabehandeling bij flebectomie of laserbehandeling. Door middel van injecties wordt een vloeistof in de spatader gespoten waardoor de vaatwand verkleeft. Soms wordt er een echoapparaat gebruikt om de vaten beter te lokaliseren en het verspreiden van de vloeistof te controleren. Geholpen door de druk van een elastische kous zal de ader verschrompelen en verdwijnen. Na het inspuiten kan de ader nog een tijdje zichtbaar en voelbaar zijn. De ingreep is simpel en weinig belastend, maar het dragen van de elastische kousen kan wel wat ongemak geven. 

Laserbehandeling
Indicatie: bij oppervlakkige stamaderen

De laserbehandeling, ook wel EVLA (endoveneuze laser ablatie) genoemd, is vaak de eerste keuze van Velthuis kliniek. Een dunne laserdraad wordt in de lekkende oppervlakkige stamader gebracht en met behulp van laserenergie wordt het bloedvat dichtgemaakt. Uw lichaam ruimt het bloedvat zelf op; het is dus niet meer nodig om de ader uit het been te verwijderen. Deze behandeling is veel minder belastend dan strippen en kan daardoor uitstekend onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. U kunt meteen naar huis en de volgende dag alweer aan het werk.

Flebectomie
Indicatie: bij forse, oppervlakkige spataderen

Voor kronkelige, forse spataderen die dicht aan het oppervlak liggen, is flebectomie ideaal. Eerst wordt de spatader afgetekend op het been, daarna worden er onder plaatselijke verdoving minuscule incisies in de huid boven de ader gemaakt. Met kleine ‘haaknaaldjes’ wordt de ader stukje voor stukje verwijderd. De incisies zijn zó klein dat hechten niet nodig is; een steristrip of ‘zwaluwstaartje’ is voldoende. Groot voordeel van deze snelle techniek is dat de littekens minimaal en na een half jaar vaak nauwelijks nog zichtbaar zijn.

Perforantectomie
Indicatie: bij een lekkende verbindingsader

De oppervlakkige en de diepe aderen in het been worden verbonden door vrij korte verbindingsaderen, de zogenaamde perforanten. Bij zo’n 20% van de mensen met spataderen blijkt een lekkende klep in een van deze perforan¬ten de oorzaak te zijn. Behalve een spatader kan er ook eczeem, verkleuring of verharding van de huid te zien zijn. Perforantectomie wordt onder plaatselijke verdoving gedaan en geeft slechts kleine littekens. In de helft van de gevallen verdwijnt de spatader helemaal, in de andere helft van de gevallen kan na een perforantectomie nog sclerocompressietherapie gedaan worden.

Crossectomie
Indicatie: bij spataderen vanuit de lies of knieholte

Wanneer alleen de klep in de lies of knieholte lek is, kan de verbinding tussen de oppervlakkige en de dieper gelegen ader ter plaatse worden weggehaald. Deze ingreep wordt crossectomie genoemd en kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Omdat de chirurg met behulp van echoscopie het verloop van de aderen op de monitor nauwkeurig kan bepalen, is er slechts een kleine incisie nodig. Ook bij deze behandelmethode verdwijnt in de meeste gevallen de spatader helemaal. Is dit niet het geval, dan kan na deze behandeling nog sclerocompressietherapie worden verricht.

Huidlaser
Indicatie: bij berkentakjes

Rode of blauwe haarvaatjes (berkentakjes) kunnen efficiënt worden verwijderd met de Nd:YAG laser. Deze laser geeft door de huid heen energiepulsen die het bloed in de haarvaatjes verhitten, zodat de vaatjes als het ware verschroeien en door het lichaam opgeruimd worden. De behandeling voelt aan als een elastiekje dat tegen de huid tikt. Meestal is een verdoving niet nodig en door de huid meteen na de behandeling te koelen verdwijnt de pijn snel. Heeft u behalve berkentakjes ook spataderen, dan worden die eerst behandeld om zo de druk op de haarvaatjes weg te nemen. Lasertherapie wordt dus pas aan het eind van een behandeltraject gedaan.

Moet ik mijn benen scheren voor een behandeling?

Scheer uw benen de laatste week voor de behandeling niet, omdat hierdoor kleine wondjes kunnen ontstaan. Wel kunt u ontharingscrème gebruiken

Mag ik eten op de dag van de behandeling?

U kunt op de dag van uw behandeling gewoon eten, tenzij u een behandeling met sedatie of narcose heeft afgesproken. In dat geval krijgt u aparte instructies mee van de arts.

Moet ik een begeleider meenemen?

Wij adviseren om na uw behandeling niet zelf naar huis te rijden. In sommige gevallen mag het zelfs niet. Het is dus altijd beter om iemand te vragen met u mee te komen en/of u op te halen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Dit is afhankelijk van het soort behandeling, de grootte en de ligging van uw spataderen. Uw behandelend arts kan u hierover informeren.

Doet een behandeling pijn?

Dankzij een verdoving op maat voelt u van een spataderbehandeling meestal niets. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn. Deze pijn duurt meestal twee weken maar kan ook langer aanhouden. Het is aan te raden om de elastische kousen langer te dragen.

Hoe lang moet ik steunkousen dragen?

Na sclerocompressietherapie (wegspuiten) draagt u de eerste een tot twee weken overdag en ‘s nachts elastische kousen. Na 48 uur mag u de kousen even uit doen om te douchen. Daarna trekt u ze meteen weer aan. Soms kan ook na een flebectomie of laserbehandeling het dragen van een elastische kous nodig zijn. De arts zal u hierover informeren.

Wanneer kan ik weer gaan werken?

Na de meeste spataderbehandelingen kunt u de volgende dag alweer aan het werk. Het is het beste om uw gewone leefpatroon snel weer op te pakken. De elastische kousen kunnen u in uw bewegingen beperken, maar laat dat vooral geen reden zijn om stil te gaan zitten. Het is juist belangrijk om veel te bewegen! Wandelen en fietsen zijn goed voor de bloedcirculatie. Veel lopen is aan te raden en dat mag u meteen na de ingreep al doen: probeer de eerste dagen elk uur even te lopen om de kuiten aan te spannen. Alleen na een flebectomie , crossectomie en perforantectomie moet u de eerste twee dagen niet te veel lopen. Moet u voor uw werk veel staan, probeer dan elk kwartier een paar keer op uw tenen te gaan staan. En moet u veel zitten, leg dan de eerste paar dagen uw benen omhoog wanneer dat mogelijk is.

Wanneer mag ik weer bewegen of sporten?

Zodra u geen pijn meer heeft en de eventuele hechtingen zijn verwijderd, mag u weer alle sporten doen. Intensieve trainingen zoals aerobics en powerplate maar ook tennis, kunt u het beste twee weken vermijden.

Hoe snel kan ik resultaat verwachten?

Het lichaam moet de behandelde aderen zelf opruimen en dat duurt even. Zo’n zes weken na de behandeling kunt u het resultaat zien.

Hoe groot is de kans dat spataderen terugkomen?

Na een vakkundig uitgevoerde behandeling hebben de meeste mensen geen last meer van de behandelde spatader. Wel is er een kans dat op andere plekken in het been kleppen gaan lekken en er een nieuwe spatader ontstaat. Bij gemiddeld 10% is een tweede operatie nodig, bij 16% is sprake van geringe nieuwe spatadervorming maar hoeft er niet ingegrepen te worden. Heeft u zogenaamde ‘complexe spataderen’ waarbij op verschillende plaatsen kleppen lekken, of heeft u trombose van de diepe beenaderen gehad, dan is de kans op terugkeer van spataderen na een behandeling groter. De aanleg voor spatadervorming hoeft zich niet tot één been te beperken. Bent u dus aan één been behandeld, dan kunnen in latere jaren spataderen ontstaan in het andere been. De kans hierop varieert tussen 20 en 50%. Krijgt u opnieuw klachten of ziet u nieuwe spataderen ontstaan, dan adviseren wij u opnieuw contact op te nemen met Velthuis kliniek. We kunnen dan een nieuwe duplexscan maken en die vergelijken met de eerder gemaakte beelden. Zo is meteen te zien of er nieuwe lekkages van aderklepjes zijn. Vaak kan een vervolgingreep dan beperkt blijven tot sclerocompressietherapie.

Waarom kiezen voor Velthuis kliniek?

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten van een spataderbehandeling

Bij Velthuis kliniek worden uitsluitend spataderen behandeld op NIET medische indicatie. Blijkt uit het duplex onderzoek dat de behandeling wel voor vergoeding in aanmerking komt dan wordt u verder geholpen door ons zusterbedrijf Helder kliniek. 

De prijzen zijn all-in prijzen, de eventuele kousen zijn in dit bedrag inbegrepen. De eventuele vervolgbehandeling dient binnen een jaar plaats te vinden. 

Behandeling Prijs
Consult met oriëntatie-duplex € 75
Sclerocompressietherapie vanaf € 150
EVLA, vanaf € 1600
Muller flebectomie, vanaf € 400
Perforantectomie, vanaf € 425

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseerd in spataderbehandelingen (5)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten