Gynaecomastie, behandeling van borstvorming bij de man - Velthuis kliniek

Gynaecomastie

Gynaecomastie (borstvorming bij mannen) is voor veel mannen een gênant probleem. Toch komt dit vrij vaak voor. 

Gynaecomastie zie je soms bij jonge mannen in de puberteit. Deze vorm van borstvorming verdwijnt meestal spontaan weer. Gynaecomastie komt echter ook voor bij mannen van middelbare leeftijd.

Informatie over borstvorming bij mannen

Het kan dan een serieus probleem vormen en zelfs een normaal leven met sporten, zwemmen en saunabezoek in de weg staan. Gelukkig is er prima wat aan te doen! Meestal omvat de behandeling twee delen: het klierweefsel wordt onderhuids verwijderd en door middel van een liposculptuurbehandeling wordt het overtollige vet weggehaald. Mocht er geen overtollig klierweefsel aanwezig zijn, dan is alleen liposculptuur voldoende.

Soms is borstvorming een signaal voor een ernstige ziekte, zoals een afwijking aan de schildklier, een leverziekte of een tumor in de bijnier of testikel. Als er een vermoeden bestaat dat u een van bovenstaande ziekten zou kunnen hebben, is een behandeling niet de juiste oplossing. Wij zullen u dan doorverwijzen naar uw huisarts.


Foto's voor en na de behandeling(3)

Deze behandeling is uitgevoerd door Wiebren van den Berg, Plastisch chirurg

Deze behandeling is uitgevoerd door Bart Stubenitsky, Plastisch chirurg

Deze behandeling is uitgevoerd door Han Wilmink, Plastisch chirurg

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling van gynaecomastie te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor het verwijderen van gynaecomastie. Er wordt bekeken of er geen contra-indicaties aanwezig zijn. Ook wordt bepaald in welke mate er vet verwijderd kan worden en met welke methode het beste resultaat bereikt kan worden. Velthuis kliniek beschikt over diverse methode om het vet weg te halen. Wanneer het vet zacht aanvoelt gebruiken we de Tumescent-liposculptuur. Het voordeel van deze methode is dat er vrijwel geen bloed vrijkomt, de behandeling vrijwel pijnloos en minder belastend is en u zeer snel na de behandeling weer mobiel bent.

De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u minimaal een week voor de behandeling stoppen. De arts zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.
De medisch consulente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot een behandeling, dan wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die zowel door de plastisch chirurg als door u wordt ondertekend.

Aan een consult zijn € 50,- consultkosten verbonden, dit bedrag wordt in mindering gebracht op de behandelprijs.

Ervaringsverhaal

Bekijk video

Voor de behandeling wordt u gewogen, worden uw maten opgenomen en worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Tijdens het consult is bepaald van welke locaties op de borst het vet verwijderd zal worden. Voordat de arts met de ingreep begint, zal hij de te behandelen gebieden nauwkeurig aftekenen en ook de plekken aangeven waar de incisies voor de zuignaaldjes komen. Die plekken worden verdoofd met behulp van kleine injecties. Zodra de verdoving werkt, worden de incisies gemaakt waarna de verdovingsvloeistof wordt ingespoten.

Afhankelijk van de gekozen methode wordt het vet los getrild of vloeibaar gemaakt. Hierna worden de vetcellen opgezogen met behulp van een fijne canule. De arts voelt telkens op de plaats waar vet weggezogen wordt, om goed te kunnen bepalen of de juiste hoeveelheid vet weggehaald wordt. Nauwgezet worden de verschillende locaties die behandeld moeten worden afgewerkt. De zuignaaldjes zijn aangesloten op een vacuümpomp waardoor het vet kan worden weggezogen.


Om het klierweefsel te kunnen weghalen wordt aan de onderzijde van de tepelhof een incisie gemaakt. De plastisch chirurg scheidt het overschot aan klierweefsel van de huid en de spier. Het overtollige klierweefsel wordt dan weggenomen. Een kleine hoeveelheid wordt altijd onder de tepel achtergelaten om te voorkomen dat er een ingedeukte tepel ontstaat. Om de tepelrandjes mooi strak te krijgen wordt vaak nog wat liposculptuur toegepast. De incisies worden afgeplakt met een wondpleister en u krijgt een elastische korset aan om bloeduitstortingen en zwellingen tegen te gaan. Deze ingreep duurt ongeveer één uur.

Verdoving

De behandeling vindt plaats onder narcose of sedatie. Bij een sedatie wordt u, net als bij een narcose, in slaap gebracht. Het verschil met een narcose is echter dat u tijdens de ingreep steeds goed wakker te maken bent terwijl u toch een uitstekende pijnstilling hebt. Het grote voordeel van een sedatie is dat u snel na de ingreep weer fit bent en naar huis kunt gaan.

Na de voorbereidende handelingen wordt de verdovingsvloeistof (tumescent vloeistof) ingebracht. Dit gebeurt met kleine stompe infiltratienaalden die meerdere gaatjes hebben om veel vloeistof tegelijkertijd in te brengen. Om de naalden in te kunnen brengen, worden eerst kleine gaatjes in de huid gemaakt op vooraf aangegeven plaatsen. Hierna moet de vloeistof nog twintig minuten inwerken om het beoogde effect te krijgen: verdoving, tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in het te behandelen gebied en het losmaken van het vet.

Na de behandeling worden de incisies gehecht en afgedekt met pleisters. Deze hechtingen worden na een week verwijderd tijdens de eerste controle. De incisies zijn erg klein zodat er geen nadrukkelijk zichtbare littekens overblijven. U krijgt een elastisch korset dat u twee tot vier weken moet dragen om de zwelling van het borstgebied tegen te gaan.

Na de ingreep rust u even uit in de kliniek en krijgt u wat te drinken. Daarna kunt u gewoon naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.
U zult na de behandeling nog enige uren last hebben van ‘nalekken’. Tijdens de behandeling wordt namelijk niet alle tumescent vloeistof verwijderd en er kan ook wat wondvocht naar buiten komen.

Napijn en herstel

De napijn verschilt per persoon. Het verdovende effect van de tumescent vloeistof werkt nog een paar uur door. Hierdoor zult u zeker tot de eerste nacht na de behandeling nauwelijks last hebben van pijn. Voor het ongemak na de behandeling, veroorzaakt door de bloeduitstortingen en de stijfheid, volstaat een lichte pijnstiller als paracetamol. Het behandelde gebied is de eerste twee tot drie dagen heel gevoelig. Ook kunt u zich misschien wat slapjes voelen en kunnen er bloeduitstortingen zijn. Dit trekt geleidelijk weg. De zwellingen verdwijnen meestal binnen vier weken. De meeste mensen gaan na een week weer aan het werk.

Om sneller te herstellen kunt u een aantal dingen doen:

  • een manuele lymfedrainage laten doen (door een schoonheidsspecialist, huidtherapeut of fysiotherapeut). Dat stimuleert de lymfeomloop, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
  • extra vitamines en mineralen slikken. Vooral vitamine C, vitamine E, selenium, zink en magnesiumtauraat kunnen helpen (verkrijgbaar bij uw apotheek of drogist).

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?

Bij gyneacomastie wordt er overtollig klierweefsel of vetweefsel verwijderd. Hierna krijgt u een band of drukpak rond de borstregio voor een aantal weken. Wanneer u aan het werk kunt, hangt af van het werk dat u doet. Bij een administratieve functie gaat met na 2 dagen al aan het werk, echter bij zwaar lichamelijke arbeid gaat men na 2 á 4 weken weer aan het werk.

Is het mogelijk in termijnen te betalen?

Een behandeling op afbetaling of in termijnen is helaas geen mogelijkheid, daar de betalingsvoorwaarden voor alle cliënten van Velthuis kliniek gelijk zijn.

Waarom kiezen voor Velthuis kliniek

  • Zeer ervaren en deskundige specialisten
  • De nieuwste behandelmethodes voor het beste resultaat
  • Wij nemen de tijd voor u en luisteren écht

Kosten Gynaecomastie

Tijdens het consult bekijkt de plastisch chirurg welke methode het meest geschikt is om de gynaecomastie te behandelen. Tijdens het consult kan de arts precies aangeven wat het kostenplaatje zal zijn.

Behandeling Prijs
Gynaecomastie vanaf € 2.500,00

Wilt u een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact op met ons informatiecentrum of maak een afspraak voor een consultgesprek.

Artsen gespecialiseer in gynaecosmastie (10)

Velthuis kliniek maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten